Laptopul provoacă arsuri de piele

De Erika Chivu, pe

Cu laptopul lângă tine poţi să rămâi „conectată” oriunde ai merge. Dar ai grijă să nu-l ţii pe genunchi. Laptopul aşezat pe pielea goală poate provoca arsuri, pete şi chiar cancer.
Într-o revistă suedeză de pediatrie, citată de Daily Mail, apare cazul unui băiat de 12 ani care s-a ars pe coapsa stângă, rămânând cu pete permanente din cauza laptopului. Se juca pe calulator timp de câteva ore în fiecare zi ţinându-l pe genuchi şi, deşi observa că partea stângă se încălzeşte mai tare, nu a încercat să schimbe poziţia.

Şi o studentă din SUA se confruntă cu aceeaşi problemă şi chiar a tras o sperietură puternică fiindcă medicii cărora le-a cerut ajutorul habar nu aveau ce ar fi putut provoca petele de pe coapsa ei. Şi-au dat seama ce se întâmpla abia când au aflat că fata lucra la laptop câteva ore pe zi, ţinându-l pe genunchi, în timp ce carcasa lui se încălzea până la 52 de grade Celsius.

Sindromul pielii „prăjite”

Chiar dacă nu îndeajuns de mare pentru a provoca arsuri pe lor, această temperatură este periculoasă dacă expunerea e îndelungată.

Când este analizată la microscop, pielea afectată seamănă cu cea arsă de soare. Boala este cunoscută drept „sindromul pielii prăjite”, iar în trecut era frecvent întâlnită, potrivit Daily Mail. Pe când nu existau calorifere şi centrale termice, oamenii se adunau în jurul focului şi stând aşa mai multe ore pe zi, pielea suferea uşoare arsuri.

Astăzi se mai întâlneşte la cei care lucrează în brutării sau anumite tipuri de fabrici în care pielea este expusă unor temperaturi înalte.

În general, boala nu este periculoasă, însă strică aspectul pielii, provocând apariţia unor pete mai închise la culoare. În cazuri rare, pielea este atât de afectată încât se poate ajunge la cancer cutanat.

Pentru a preveni neplăcerile este bine să nu ţii laptopul pe genunchi, oricât de comodă ar fi această poziţie.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!