Cum a supravieţuit Gabrielle Giffords, împuşcată în cap

De Erika Chivu pe

Supravieţuirea congresmenei Gabrielle Giffords, împuşcată în cap pe 8 ianuarie, este aproape un miracol. Totuşi, nu e singura persoana care a supravieţuit unei astfel de răni.
Când a plecat să ţină un discurs la un supermarket din oraşul Tucson, statul Arizona, congresmena Gabrielle Giffords nu ştia că sfârşitul zilei o va găsi la o secţie de neurochirurgie.

În jurul orei 10:00, femeia se afla în parcarea unui supermarket din Tucson, când un localnic s-a apropiat de ea şi a împuşcat-o în cap, de aproape. Apoi a continuat să tragă, rănind în total 11 persoane, dintre care au decedat şase. Printre morţi s-a numărat o fetiţă de nouă ani, născuta pe 11 septembrie 2001, ziua atentatelor de la World Trade Center.  

Lăsând la o parte implicaţiile politice ale atentatului şi motivele celui care a ucis şase oameni nevinovaţi, întreaga Americă este cu ochii pe congresmena Gabrielle Giffords care se luptă pentru viaţa ei.

Cum a supravieţuit Gabrielle Giffords

Potrivit neurochirurgilor care o tratează, congresmena a avut noroc: glonţul i-a pătruns în cap prin partea stângă a cefei, a trecut prin creier şi a ieşit prin stânga frunţii, singurele leziuni fiind produse în calea glonţului. Leziunile ar fi fost mai grave dacă acesta trecea din emisfera stângă în cea dreaptă, dacă rămânea în creierul Gabriellei sau dacă exploda odată pătruns în corpul ei.

De mare ajutor i-a fost şi prezenţa de spirit a unui martor care a aşezat-o aşa încât să nu se înece cu propriul sânge, dar şi rapiditatea cu care a fost transportată la un spital universitar dotat cu o secţie de urgenţe performantă şi specialişti în neurochirurgie.

Cum a fost tratată congresmena Gabrielle Giffords

Chirurgii i-au îndepărtat fragmentele osoase şi ţesuturile deja moarte şi au oprit hemoragia. Pentru că şi creierul, ca orice ţesut inflamat, se umflă, medicii au fost nevoiţi să-i scoată comgresmenei jumătate de craniu. Astfel creierul va avea loc să se umfle fără să mărească presiunea din interioprul craniului, lucru care ar fi fatal.

Jumătatea de craniu îndepărtată este păstrată la rece şi în câteva zile îi va fi pusă la loc, fixată cu plăcuţe metalice.

Alte persoane care au supravieţuit unei împuşcături în cap

Supravieţuirea lui Gabrielle Giffords se datorează nu numai norocului, ci şi complexităţii creierului uman, un organ minune despre care ştim prea puţin. Neurochirurgii vorbesc de cazuri în care persoane abia împuşcate în cap mergeau şi vorbeau cu poliţiştii şi doctorii crezând că au doar capul spart.

În 1999, în atentatul de la Liceul Columbine, a fost rănit Patrick Ireland, care a primit două gloanţe în cap. În ciuda rănilor, a reuşit să iasă pe geam din biblioteca liceului şi, cu ajutorul medicilor, şi-a revenit complet. Totuşi,
adolescentul a trebuit să înveţe din nou să meargă.

Un alt caz care ţinut primele pagini ale ziarelor din SUA a fost cel al lui Tammy Sexton, împuşcată în cap, de propriul soţ. Când au venit poliţiştii, femeia era uşor confuză, dar tocmai îţi făcuse un ceai şi le-a oferit şi lor ceva de băut. Nu-şi amintea exact ce s-a întâmplat, aşa că medicii au fost nevoiţi să o convingă că are nevoie de ajutor urgent. După câteva zile de spitalizare femeia şi-a revenit complet.

Află şi cum au supravieţuit minerii din Chile în subteran!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro