Totul despre foame şi înfometare

De Erika Chivu pe

Un om cu adevărat înfometat ar mânca orice, de la hainele de pe el până la… cel mai bun prieten. Află şi alte lucruri despre înfometare şi efectele ei.
„Mi-e foame” este una din replicile pe care le auzim sau le rostim zilnic, de mai multe ori pe zi. De fapt, într-o lume în care a obţine mâncare înseamnă un drum până la frigider sau cel mult până la supermarket, puţini ştiu ce este foamea adevărată, aceea care te-ar aduce în stare să mănânci orice sau să colecţionezi poze cu mâncare.

Ce pot mânca oamenii cu adevărat înfometaţi

Un şofer care a rămas captiv timp de o lună în maşina lui înghiţită de o avalanşă a supravieţuit pentru că şi-a mâncat hainele. A început cu pantofii de piele, apoi a trecut la şosetele şi căciula de lână, mestecându-le bine, iar la final a mâncat şi tricoul din bumbac.

El a spus că s-a inspirat din povestea „omului care şi-a mâncat cizmele”, un explorator american din anii 1800 care, în cursul unei expediţii a devenit atât de înfometat încât a încercat să se hrănească cu cizmele din piele pe care le purta. Au existat şi suspiciuni de canibalism asupra exploratorului şi a oamenilor lui.

Acestea s-au confirmat în cazul grupului Donner, nişte pionieri americani care s-au mâncat între ei după ce au rămas izolaţi în munţi, iarna, fără hrană sau posibilitaţi de scăpare. Iar membrii unei echipe de rugby al caror avion s-a prăbuşit iarna, în munţi, au fost nevoiţi să mănânce din cadavrele celor decedaţi în accident.

Se pare că şi în lagărele naziste au existat cazuri de canibalism din cauza înfometării şi probabil că astfel de întâmplări au loc şi astăzi, căci instintul de a supravieţui este mai puternic decât orice sentiment sau normă socială.

Efectele înfometării

Ce s-ar fi întâmplat cu aceşti oameni dacă nu ar fi recurs la gesturi extreme? În primul rând că nu ar fi supravieţuit probabil mai mult de 30-45 de zile. Atât poate trăi un on normal fără mâncare, dar au fost şi persoane care au supravieţuit mai mult. Totul depinde de starea sănătăţii, cantitatea de muşchi şi de grăsime corporală, condiţiile în care trebuie să supravieţuieşti – temperatura, efortul pe care îl depui.

Când este lipsit de glucoză, principala sursă de energie, corpul începe să folosească depozitele de glicogen din ficat. Acestea îi ajung până la 12 ore, după care va începe să se hrănească cu sine însuşi, folosind glicogenul stocat în muşchi. Dacă în câteva zile nu vine prima masă, corpul face economie de masă musculară şi începe să foloseasă depozitele de grăsime.

Dar şi grăsimea joacă rolul ei în organism, un procent de aproximativ10% fiind esenţial pentru supravieţuire. Când ajunge în acest punct, organismul anunţă că are nevoie imediată de mâncare printr-o senzaţie de foame mai accentuată.
Dacă nici acum nu primeşte mâncare începe din nou să se hrănească din muşchi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3