Cum să eviţi căzăturile pe gheaţă

De Erika Chivu, pe

Cu toate trotuarele transformate în patinoare e foarte greu să rămâi în picioare dacă ieşi din casă. Află ce ai de făcut ca să nu aluneci pe gheaţă.

Ce să faci ca să nu aluneci pe gheaţă

Oricât de ciudat ar suna, mănuşile te ajută să rămâi în picioare pe gheaţă. Cum vine asta? Dacă porţi mănuşi nu mai ai motive să ţii mâinile în buzunar. Când mergi pe gheaţă braţele te ajută să-ţi recapeţi echilibrul în caz că te dezechilibrezi şi tot ele amortizează şocul unei eventuale căzături.

Bineînţeles că încălţămintea este şi mai importantă. Măcar în această perioadă renunţă la modă în favoarea siguranţei şi poartă ghete sau bocanci cu talpa potrivită pentru mersul pe gheaţă. Încălţămintea trebuie să-ţi susţină bine glezna pentru a preveni luxaţiile în caz că aluneci. Orice ai purta deplasează-te atent cu paşi mici şi ţine genunchii uşor îndoiţi.

Înainte să faci un pas mare şi plin de încredere, testează suprafaţa respectivă cu vârful piciorului. Chiar dacă nu pare să fie gheaţă, există şansa să aluneci pe un trotuar ud şi mai ales pe scări exterioare.

Mare atenţie la copii! Este interzis să mergi pe gheaţă cu un copil în braţe sau în port-bebe. Greutatea lui îţi afectează echilibrul şi există riscul să se lovească mai rău decât tine în cazul unei căzături.

Este mai bine ca cei mici să meargă pe jos, chiar dacă e gheaţă fiindcă o căzătură este mai puţin periculoasă pentru ei decât pentru noi. Cei care nu ar trebui să meargă pe gheaţă sunt bătrânii, care pe lângă faptul că au un echilibru redus şi reflexe mai slabe, se pot alege cu fracturi grave.

Cum să cazi în siguranţă

O căzătură durează o fracţiune de secundă, aşa că nu prea ai timp să te gândeşti cum şi pe ce parte a corpul cazi. Totuşi, dacă ai suficientă prezenţă de spirit, caută să-ţi protejezi în primul rând capul şi apoi spatele. Indiferent în ce direcţie cazi ţine capul sus şi foloseşte braţele pentru a-ţi amortiza căderea. Dacă simţi că te duci pe spate, caută să te răsuceşti puţin aşa încât să cazi pe o parte sau măcar apleacă-te uşor ca să cazi nu pe spate, ci în şezut.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!