Ce este cancerul vaginal și cum se manifestă

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Vineri, 16 ianuarie 2015, 22:07

Cancerul vaginal este o boală rară, caracterizat prin formarea unor celule maligne în vagin. Descoperit la timp, poate fi tratat. Există două tipuri de cancer vaginal: carcinom cu celule scuamoase și adenocarcinomul. Află mai multe despre această afecțiune și cum o depistezi.
Carcinomul cu celule scuamoase se formează în celulele subțiri din vagin și se răspândește încet. De obicei, nu ajunge la alte organe, însă în cazuri rare poate afecta plămânii și ficatul. Este cel mai comun tip de cancer vaginal și apare în rândul femeilor peste 60 de ani.
Adenocarcinomul apare în celulele glandulare, care secretă fluidele, și se răspândește spre plămâni și nodulii limfatici. Apare, de obicei, la femeile de 30 de ani sau chiar mai tinere.

Care sunt cauzele apariției cancerului vaginal

Vârsta și anumite medicamente luate înainte de naștere cresc riscul apariției cancerului vaginal. Astfel, femeile peste 60 de ani, infecția cu Papilloma Virus, alte cazuri de cancer cervical în familie se numără printre cei mai comuni factori care cauzează boala.

Simptomele cancerului vaginal

Cel mai comun simptom al acestui tip de cancer este apariția unei sângerări vaginale, care nu este însoțită de durere. Boala nu are simptome în stadii incipiente și poate fi descoperită doar în urma unui examen Papanicolau. Adresează-te medicului atunci când apar sângerări în afara menstruației, dureri în timpul actului sexual, dureri în zona pelviană, apariția unui nodul în vagin sau probleme la urinare. Deși aceste semnale nu indică, întotdeauna, un cancer vaginal, trebuie investigate de un specialist.

Ce șanse de vindecare există?

Anumiți factori afectează șansele de vindecare ale cancerului vaginal. Prognosticul în acest caz depinde de stadiul bolii, mărimea tumorii, numărul de celule bolnave și localizarea cancerului în vagin, apariția simptomelor, vârsta pacientei și starea ei generală de sănătate. Tratamentul include, de cele mai multe ori, operație, chimioterapie sau terapie cu radiații.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!