De ce te doare capul

De Erika Chivu pe

Află ce provoacă durerea de cap, cea mai frecventă problemă medicală, cu care toţi ne-am confruntat cel puţin de câteva ori.

Ce te doare când te doare capul?

Creierul în sine nu poate să doară şi nici oasele craniului, pentru că acestea nu conţin terminaţii nervoase sensibile la durere. Astfel, când ai o durere de cap, nu te doare creierul sau craniul, ci muşchii situaţi la nivelul capului şi gâtului.

Terminaţii nervoae capabile să „simtă” durerea se află şi în pielea capului, dar şi în jurul vaselor de sânge care alimentează creierul.

Migrenă sau altceva?

Noi ne-am obişnuit să catalogăm orice durere de cap drept migrenă. Din fericire, migrenele, care sunt uneori extrem de dureroase, sunt mai rare. Nu se ştie exact cauza lor, dar se ştie că migrenele provoacă durere pe o parte a capului şi sunt însoţite de sensiblitate la lumină, greaţă şi vărsături.

Tot pe o parte a capului, de obicei în jurul unui ochi, este localizată „durerea în ciorchine”, de asemenea foarte puternică. Episoadele încep brusc şi se repetă pe o anumită perioadă.

Dar cel mai frecvent avem dureri „de tensiune”, care sunt continue, surde şi cuprind tot capul. Sunt provocate de stres, tensiunea muşchilor de la gât şi cap sau de suprasolicitarea ochilor.

Desigur, există şi dureri de cap secundare, care apar în urma altor afecţiuni: răceală, gripă, lovituri, hipoglicemie, probleme stomatologice, otite etc.

Ce mai provoacă dureri de cap

–    lipsa de somn
–    înfometarea
–    deshidratrea
–    stresul prelungit
–    fluctuaţiile hormonale în timpul ciclului menstrual
–    ygomotele puternice şi prelungite
–    mirosurile puternice
–    fumatul–    cofeina sau sevrajul de cofeină
–    alcoolul
–    anumiţi aditivi alimentari prezenţi în mâncare
–    părul strâns prea tare
–    poziţia greşită la birou

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Ce este embolia cu lichid amniotic - de ce apare și cum se manifestă

Ce este embolia cu lichid amniotic - de ce apare și cum se manifestă