Dietele de detoxifiere: modă sau necesitate?

.

Dacă vrei să-ţi cureţi organismul în urma exceselor alimentare de sărbători, o dietă de detoxifiere ar putea să te scape până şi de amintirea sarmalelor şi maionezei.

Dar cât de eficiente şi, mai ales, cât de necesare sunt aceste regimuri?

Totul a pornit de la ideea, controversată de altfel, că toxinele din mâncare, băuturi, aer, cafea, ţigări, rămân în organism şi se acumulează în ţesuturi şi organe, perturbându-le funcţionarea.

Aşa s-ar explica o serie de simptome precum balonarea, îngrăşarea, durerile de cap şi câte şi mai câte.

Dietele de detoxifiere sunt menite să îndepărteze substanţele toxice din corp. În jurul lor s-a creat o modă şi o adevărată industrie: cărţi, medicamente, sfaturi şi o mulţime de aşa zişi specialişti.

Se presupune că toxinele sunt eliminate din corp atunci când mănânci şi bei produse naturale, pure, curate, care au rolul de a ajuta ficatul, rinichii, limfa şi colonul să elimine toxinele. Unele diete necesită şi administrarea unor produse naturale cu rol laxativ sau diuretic.

Câte kilograme slăbesc?

Dietele de detoxifiere sunt menite să detoxifice organismul şi atât. Un program „serios” nu va pretinde că ajută la slăbit. E adevarat că, în urma unei cure de detoxifiere, poţi să pierzi câteva kilograme dar nu vei pierde grăsime, ci doar apă şi ţesut muscular.

Tipuri de diete

Dieta cu alimente crude cere ca 75% din mâncarea pe care o consumi într-o zi să fie crudă: fructe, migadale şi nuci, salate de legume, smoothie-uri de fructe, sucuri naturale de casă.

Dieta diuretică se bazează pe alimente cu efect diuretic. Ţelină, pătrunjel, asparagus, pepene, cafea, ceai, suplimente sau medicamente sunt menite să scoată din corp toată apă în exces şi, odataă cu ea, toxinele. 

Master Cleanse este un regim faimos, care a pornit din SUA unde şi-a găsit multe adepte printre vedete. Beyonce şi Gwyneth Paltrow sunt numai două dintre fanele dietei care impune un regim drastic: numai apă de izvor, suc de lămâie, sirop de arţar şi ardei iute timp de cel puţin patru, cinci zile.

Martha’s Vineyard este o altă dietă preferată de vedete. Angelina Jolie ţine acest regim de 21 de zile în care se hrăneşte doar cu apă, băuturi din fructe de pădure, ceaiuri din plante şi suplimente sub formă de pastile. Pe lângă toate acestea, programul presupune şi o clismă în fiecare săptămână.

Pentru că dietele vedetelor nu sunt la îndemâna oricui – băuturile şi suplimentele necesită o oarecare investiţie, asta dacă le găseşti la noi – oricine îşi poate crea propria dietă de detoxifiere.

Ajunge să stabileşti un număr de zile în care vei mânca puţin şi natural: fructe, legume, ceaiuri, sucuri din fructe şi apa din belşug. Cine nu suportă foamea la fel de uşor ca Angelina Jolie poate să mănânce şi cereale integrale sau lactate slabe.

După regim ar trebui să te simţi mai uşoară, mai energică, mai odihnită şi, în general, mai bine.

Suplimente detoxifiante

Pentru că detoxifierea este o afacere, au apărut şi o mulţime de suplimente care promit să te scape de toxine fără efort. Dacă sunt sau nu eficiente rămâne de văzut.

Colon Help – 129 lei
Colonix – 380 lei
Detoxifiant Dacia Plant – 15 lei
Total Cleanse – 55 lei
Complex Detoxifiant Hofigal – 11 lei
Ceai diuretic – 5 lei

Un regim controversat

Părerile sunt împărţite cu privire la necesitatea curelor de detoxifiere. Unii specialişti recomandă câte o astfel de dietă la fiecare şase luni sau la schimbarea anotimpului, susţinând că ele pot să alunge multe simptome neplăcute, aparent inexplicabile: dureri de cap, probleme digestive, apatie, oboseală cronică, lipsă de energie, somnolenţă şi multe altele.

Pe de altă parte sunt şi nutriţionişti care nu recomandă detoxifierea, principalul motiv fiind acela că nu este necesară. Ficatul şi rinichii realizează permanent detoxifiere, curăţând sângele de substanţele în plus. Prin urină, scaun şi transpiraţie se elimină continuu tot ce nu e necesar.

Mai mult, unele diete sunt de-a dreptul nebuneşti şi pot duce la carenţe de vitamine şi minerale. Deşi curele de detoxifiere promit să-ţi dea mai multă energie, e greu de crezut că o persoană se poate hrăni doar cu apă şi ceaiuri fără să-şi întrerupă activităţile normale.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton