Cum se prepară cafeaua opărită și de ce este mai sănătoasă decât cea fiartă

De Amelia Matei, pe Ultimul update Vineri, 10 septembrie 2021, 10:10
Cafeaua este un stimulent care înlătură oboseala și dă o senzație de bine, dar majoritatea tipurilor de cafea duc la creșterea nivelului de zahăr în sânge și pot fi inamice ale sănătății. Nutriționiștii spun, însă, că există un sortiment de cafea care aduce numeroase beneficii organismului uman: cafeaua opărită.

Citește și – Ce se întâmplă dacă nu mai bei cafea timp de 7 zile

Iată cum se prepară cafeaua opărită și ce avantaje are:

Cum prepari cafeaua opărită

Vei folosi aceleași ingrediente pe care le folosești și atunci când prepari cafea fiartă: cafea măcinată, apă și, eventual, zahăr.

Pune cafea măcinată în cană, fierbe apoi apă într-un ibric și toarnă apa peste cafeaua din cană. Amestecă ușor cu ajutorul unei lingurițe și așteaptă ca zațul să se așeze la baza cănii.

Ce avantaje are cafeaua opărită asupra organismului

Prin fierberea cafelei, se eliberează doi compuși, gasol și cafestol, care o fac mai bună la gust, dar mai puțin sănătoasă, iar principalul risc îl consituie creșterea grăsimilor în sânge.  De aceea, este indicat să optezi pentru cafeaua opărită.

Periculoasă, când vine vorba de creșterea colesterolului, este și cafeaua decofeinizată. Aceasta are aditivi, substanțe ce cresc riscul apariției de boli cardiovasculare.

Băuturi precum cappucino, moccacino, frape-ul sau cafeaua la cutie, pe care le găsești în magazine sau cafenele, cresc valorile tensiunii și măresc riscul de diabet. Cafeaua opărită este o alegere mai sănătoasă.

În cantități moderate, una-două cești pe zi, cafeaua aduce beneficii asupra sănătății: este un bun diuretic, conține antioxidanți și îmbunătățește atenția, vigilența, concentrarea. Dacă exagerezi, mușchiul inimii poate avea de suferit și apar palpitațiile.

Sfat: Înlocuiește zahărul din cafea cu miere sau îndulcitori și evită laptele condensat deoarece este plin de grăsimi.

Citește și – Mituri despre cafea

Cum păstrezi cafeaua proaspătă și aromată mai mult timp

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!