Cum repari bariera cutanată a tenului, atunci când ea a fost afectată

Rafturile magazinelor și ale farmaciilor sunt pline de produse de înfrumuseţare, care au ca scop protejarea, îngrijirea și chiar întinerirea pielii tale. Unele dintre ele exfoliază, altele corectează, iar altele hidratează. Ceea ce au în comun toate aceste produse este faptul că toate acționează asupra stratului exterior al pielii, numit barieră cutanată.

Dar ce este, mai exact, bariera cutanată, care este scopul ei și ce poate provoca daune? Pe scurt, bariera cutanată este sistemul de protecţie al pielii şi este compus din două  elemente: filmul hidrolipidic și stratul cornos. Ne putem imagina stratul exterior al pielii, stratul cornos, ca un zid de cărămidă, care protejează pielea de agresiuni externe. El este compus din celule rezistente, care sunt legate între ele de lipide, care acţionează ca un mortar. Stratul hidrolipidic este alcătuit din apă, colesterol, acizi grași și ceramide. Acest  sistem de apărare ne ţine, la propriu, în viaţă. Fără el, tot felul de toxine și agenți patogeni nocivi din mediu ar putea pătrunde în piele și ne-ar îmbolnăvi. În plus, fără bariera pielii, apa din corp s-ar evapora lăsându-ne complet deshidrataţi. Aşadar, bariera pielii este esențială pentru o sănătate bună și trebuie protejată pentru a funcționa corect.

Cu toate acestea, ea poate fi deteriorată de mai mulți factori, printre care: expunerea prelungită la soare, frigul, umiditatea, aerul uscat, detergenţi alcalini, exfolierea prea frecventă sau factori genetici precum dermatita.

Când bariera pielii nu funcționează corect, este posibil să fii mai predispus la apariția unor simptome precum: piele uscată, mâncărime, petice aspre sau decolorate, episoade acneice, apariţia unor inflamaţii, infecții cutanate bacteriene, virale sau fungice.

Dacă suspectezi că bariera cutanată a tenului tău a fost deteriorată, iată câteva soluţii care te pot ajuta. 

Produse adecvate

Când bariera cutanată a avut de suferit, este important să alegi produse pentru ingrijirea pielii cu proprietăţi calmante şi reparatoare. Dermatologii recomandă, în primul rând, să faci o pauză de câteva săptămâni de la orice fel de produs care conţine agenţi chimici exfolianţi, cum ar fi retinolul sau chiar şi Vitamina C. Cel mai bine este să alegi din farmacie un balsam care reface bariera cutanată a pielii. Important este să aibă un puternic efect de hidratare, hrănire și reparare a pielii şi să conţină ingrediente precum niacinamida, urea, acidul hialuronic, ceramidele, squalane sau centella asiatica. 

O rutină simplificată

Dacă ai o rutină zilnică de îngrijire formată din mulţi paşi şi include folosirea unui număr mare de produse, este mai bine să simplifici totul cât de mult poţi, cel puţin două sau trei săptămâni până când pielea ta va fi într-o stare mai bună. Alege un demachiant foarte blând, un toner hidratant şi o cremă sau un balsam reparator. Respectând aceşti trei paşi, pielea ta va fi în continuare bine îngrijită, însă va avea posibilitatea de a se reface treptat. 

Uleiurile ajută 

Există studii din 2018, care arată că anumite uleiuri vegetale pot ajuta la repararea barierei pielii și, de asemenea, la prevenirea pierderii hidratării. Multe dintre aceste uleiuri au și efecte antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante. Printre cele mai eficiente astfel de  uleiuri vegetale se numără: uleiul de jojoba, de cocos, de migdale, de argan, de măceşe şi de floarea-soarelui. Există mai multe moduri în care poţi folosi aceste uleiuri vegetale pe piele. Le poţi adăuga în creme sau loțiuni sau le poţi aplica direct pe pielea umedă, pentru a favoriza absorbţia.

Soluţiile prezentate mai sus sunt deosebit de eficiente pentru persoanele care nu au alte probleme dermatologice şi a căror barieră cutanată nu a fost afectată sever. În cazul în care semnele degradării barierei pielii sunt mult mai grave sau nu se ameliorează, este important să consulţi un medic de specialitate. Bariera cutanată are un rol foarte important în aspectul şi buna funcţionare a pielii şi a organismului nostru, aşa că merită atenţia şi îngrijirea cuvenită!

Sursă foto: Pexels.com 

(P) Material publicitar realizat împreună cu farmacialapretmic.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!