Cum îți dai seama că ai cancer la ficat

De Consuela Stratulat, pe
Cancerul la ficat dă simptome în stadiile finale ale bolii. Sunt, însă, câteva semne care ar trebui să te tirmită la medic. 

Principala cauză a cancerului la ficat este stilul de viață nesănătos. Peste jumătate dintre bolnavii de cancer la ficat suferă de ciroză, o boală care distruge celulele acestui organ. Ciroza apare mai ales din cauza abuzului de alcool și a hepatitei virale.

Semnele timpurii ale cancerului la ficat

Printre semnele timpurii ale cancerului la ficat se numără pierderea subită în greutate, în lipsa exercițiilor fizice și a dietei. Pacienții mai pot simți și o durere ascuțită în abdomen, își pierd apetitul, observă că li se umflă burta, pielea li se colorează în galben, apar mâncărimi ale pielii și se simt neliniștiți și foarte obosiți.

Unele tumori produc hormoni care afectează, pe lângă ficat, și alte organe. În aceste cazuri, apare un nivel ridicat al calciului, iar bolnavul simte greață, confuzie, este constipat și are probleme musculare. Alteori pot apărea hipoglicemia, mărirea sânilor, un număr mare de celule roșii și creșterea colesterolului.

Cum previi apariția cancerului la ficat

Pentru că această boală este detectată, cel mai adesea, în stadii avansate, este important să previi apariția ei. Renunță la fumat și alcool și mănâncă alimente sănătoase, care să îți întărească sistemul imunitar. Consumă cât mai puține dulciuri, alimente procesate sau fast food și introdu în alimentație cât mai multe legume și fructe. Mergi periodic la medic, mai ales dacă ai cazuri de cancer la ficat în familie.

Sursa foto: thinkstockphotos.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!