Cum îţi creşti şansele de a rămâne însărcinată

De Flavia Jurca pe

Spre bucuria cuplurilor infertile, o cercetare efectuată recent în Olanda confirmă un mit: femeile care rămân întinse după inseminarea in vitro au mai multe şanse să rămână însărcinate!
Aparent, a concepe un copil pare un lucru extrem de uşor, însă multe cupluri din zilele noastre se confruntă cu probleme de fertilitate şi recurg la tratamente în acest sens. Internetul este plin de mituri şi sfaturi legate de aceste noi modalităţi de a deveni părinţi, majoritatea iscate din înfrigurarea şi ardoarea cu care unele dintre cupluri, şi mai ales unele femei, îşi doresc un copil.

Inseminarea artificială (sau in vitro) se foloseşte astăzi în mod curent în cazul cuplurilor care, dintr-un motiv cunoscut sau nu, nu au răspuns mulţumitor la tratamente de fertilitate bazate pe medicamente, practici naturiste şi alte metode „soft” sau care put şi simplu au decis să recurgă direct la această soluţie.

Cum era şi de aşteptat, de la familia Gosselin încoace (acel cuplu care a recurs la fertilizarea in vitro de două ori şi s-a trezit cu 8 copii), miturile în jurul acestei proceduri au căpătat o atenţie crescută.

Prima temă de interes este: în ce condiţii există şansele cele mai mari de a rămâne însărcinată în urma acestei proceduri? Se spunea că este bine ca femeia să stea întinsă după inseminare, însă numeroşi medici combăteau această ipoteză.
Motivul? Aşa cum nu cresc şansele şi viteza de fecundare dacă femeia stă în mâini imediat după un act sexual (nu râde, pe forumuri se discută mult pe acest  subiect şi numeroase femei recunosc că recurg la această metodă… acrobatică), la fel poziţia adoptată de către femeie imediat după procedură este irelevantă.

Mit confirmat

O cercetare efectuată de medici olandezi pe 400 de cupluri care au recurs la inseminarea in vitro confirmă faptul că, dacă stai întinsă cel puţin 15 minute după inseminare, şansele de a rămâne însărcinată sunt net mai mari decât în cazul în care te ridici imediat şi îţi reiei activitatea.

Mai mult, femeile care rămân întinse după inseminare au cu 9% mai puţine pierderi de sarcină decât cele care nu păstrează această poziţie.

Dr. Roger Lobo, preşedinte al American Society of Reproductive Medicine şi profesor de obstetrică şi ginecologie la  Columbia University confirmă: „Spermatozoizii ajung extrem de repede în trompele uterine şi 15 minute pare o limită exagerată de timp, însă în condiţiile inseminării artificiale este de dorit să se procedeze cu precauţie. Într-adevăr, dacă rămâneţi în repaus orizontal după efectuarea inseminării, şansele de a rămâne însărcinată cresc.”

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro