Copil singuratic? Ce e de făcut?

De Libertatea pentru femei pe

Pare că este mai retras decât ceilalți copii? Vrei să știi dacă este normal sau ar trebui să-ți faci griji? Psihologul Cristina Ion Rădulescu îți spune cum poţi să-ți dai seama dacă este ceva în neregulă și ce ar fi de făcut ca lucrurile să se schimbe în bine.
„Între unul și circa trei ani este normal să nu interacționeze cu alți copii. În această perioadă, micuţii se joacă unii lângă alții, însă nu împreună. Dacă și după această vârstă refuză să-și facă prieteni, este apatic în prezența altora, preferă să fie singur, înseamnă că există o problemă”, ne atenționează psihologul.

Exemplul familiei contează

„Totul pornește din familie. Dacă relațiile din interiorul ei sunt armonioase, cel mai probabil este că cel mic va reuși să se adapteze și în exterior. Dacă însă părinții nu prea își vorbesc, nu își manifestă afecțiunea, nu ies, nu au prieteni, cel mai probabil el va imita comportamentul văzut la cei mari”.
Pe de altă parte, ne lămurește Cristina Ion-Rădulescu, copiii mai sensibili, cu o emotivitate ridicată, pot deveni singuratici, după ce s-au izbit de anumite greutăți sau au fost respinși. Nu este ceva de moment, pe care să-l treci cu vederea, așteptând vremuri mai bune, pentru că poate afecta copilul pe termen lung, atât social, cât și în activitatea școlară.
Faptul că nu socializează cu cei de vârsta lui poate avea un impact negativ asupra dezvoltării lui ulterioare. Acum se exersează relațiile, învață să interacționeze. Dacă nu face asta la timp, problemele vor crește în viitor.

Vorbește cu el

Dacă este suficient de mare, e bine să vorbești cu el și să vezi care este problema. Poate sunt colegi care îl iau peste picior sau nu are suficientă încredere în forțele proprii. Ca părinte, îl poți ajuta să-și depășească greutățile.
Povestește-i probleme asemănătoare pe care le-ai avut tu când erai de vârsta lui și spune-i cum le-ai rezolvat. L-ar încuraja să afle că și tu ai trecut prin asta și să considere că nu este singurul care simte așa ceva. Altfel, ar putea să creadă că nu există nicio soluție pentru problemele lui. Dacă nu reușiți să găsiți împreună o rezolvare sau dacă simți că mai are nevoie de ajutor, ai putea apela la psihologul școlar.

► AJUTĂ-L SĂ SOCIALIZEZE

Ca metode de rezolvare, Cristina Ion-Rădulescu spune că „cel mai important leac este exemplul părinților. Ar fi bine să se evite conflictele din familie. Părinții ar trebui să învețe să se controleze, să-și arate unul altuia și copilului mai multă afecțiune, să comunice mai mult între ei”.
Ar putea să iasă împreună și să interacționeze cu alte familii cu copii. O altă idee ar fi să plece cu prietenii într-o drumeție la munte, să organizeze un picnic sau doar să primească invitați acasă. Totodată, părinții îl pot încuraja să socializeze înscriindu-l la un club să practice un sport de echipă sau invitând alți copii la ei acasă.
Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro