Unde este cel mai mare focar de infecție cu coronavirus din România. Tătaru: „Acolo, personalul medical e decimat”

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Joi, 26 martie 2020, 14:48

Suceava a devenit cel mai mare focar de infecție cu noul coronavirus din România. Acolo, din cauza numărului mare de îmbolnăviri (din cei 233 de medici, 34 au fost confirmați pozitiv cu coronavirus), spitalul central a fost închis pentru a putea fi dezinfectat. Tot acolo s-a înregistrat cea mai mare rată a mortalității din cauza coronavirusului, unde au fost înregistrate 7 decese din cele 18 la nivel național.

Nelu Tătaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat că focarul de coronavirus de la Spitalul Judeţean Suceava a ajuns „în acel punct în care a decimat personalul medical”.

„În acest moment, Secţia de boli infecţioase are peste 120 de pacienţi, printre care cinci sunt pe ventilator. Este o transmitere locală accentuată. La nivelul judeţului Suceava sunt peste 150 de cazuri confirmate, iar, după cum aţi putut vedea, au fost şi numeroase decese”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.

Citeşte şi: Previziune sumbră a medicului Rafila: „Vom avea mii de cazuri de coronavirus pe zi”

„Mai sunt în jur de 100 de pacienţi care aşteaptă rezultatul testării. Cei care vor fi pozitivi vor fi internaţi în boli infecţioase, cei care vor fi negativi vor merge acasă în izolare voluntară la domiciliu. În oraş sunt măsurile pe care le ia Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă şi noi încercăm să reaşezăm activitatea medicală, să izolăm contacţii şi ancheta epidemiologică care s-a reevaluat, urmând să mergem pe fiecare caz în parte”, a precizat Tătaru.

Motivele care au dus la transformarea spitalului din Suceava într-un focar de infecție cu coronavirus au fost multiple, potrivit oficialului.

Citeşte şi: OMS: Ce țară ar putea deveni noul epicentru al pandemiei cu coronavirus

„La Suceava a fost o conjunctură şi sunt mai multe motive care au dus la acest deznodământ. Avem şi o anchetă epidemiologică ce nu a mers pe un traseu privind identificarea anumitor cazuri, a fost un personal medical care a fost contaminat, care a fost tardiv izolat sau identificate târziu contactele primare, a fost un mod greşit de folosire a echipamentelor de protecţie. A fost un management defectuos al crizei. A fost o atitudine a Direcţiei de Sănătate Publică delăsătoare şi toate acestea au dus la situaţia în care ne aflăm”, a mai spus Tătaru.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!