Constipaţia, printre cauzele durerii de cap

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 23 septembrie 2019, 13:12

Ştiai că durerile de cap pot fi provocate de constipaţie sau hipertensiune arterială? Află mai multe lucruri despre cauzele durerilor de cap de la medicul de familie.
Despre cauzele, tratamentul şi diagnosticul corect al durerilor de cap de vorbeşte Dr. Cătălina Puşcaşu, medic specialist medicină de familie, la Regina Maria, Reţeaua Privată de Sănătate.

Durerea de cap, cauze cardiovasculare

Statistic vorbind, cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap sunt cele cardiovasculare. De obicei hipertensiunea arterială (dar şi hipotesiunea ) este percepută ca o cefalee. Ea poate fi însoţită de ameţeli, dificultăţi de respiraţie, oboseală, dispnee de efort.

Trebuie avută mare grijă cu cefaleea apărută brusc, după o situaţie foarte tensionată, mai ales dacă apare la o persoană care are hipertensiune arterială, deoarece cefaleea brusc instalată poate fi primul semn al unui accident vascular cerebral (apoi să urmeze paralizia, ameţeala, tulburări de mers, tulburări de vorbire şi vedere, etc).

Durerea de cap la tineri

Durerile de cap apărute mai ales la tineri se datorează tulburărilor de vedere sau sinuzitelor.

În cazul tulburărilor de vedere, pe lângă cefalee pot apărea oboseală, greaţă şi chiar vărsături, senzaţia de intoleranţă a luminii puternice. Sinuzitele pot fi însoţite de obstrucţie nazală sau secreţii nazale purulente, senzaţia de presiune puternică, greaţă.

Cauze gastrointestinale şi neurologice

Chiar şi unele afecţiuni gastrointestinale pot determina dureri de cap, cea mai întâlnită fiind colica biliară, dar şi hepatitele virale, constipaţia cronică, etc.

Cefaleea mai poate apărea în context de boli neurologice de tipul: migrene, anxietate, depresie, tumori, infecţii ale sistemului nervos (meningite, encefalite), afecţiuni cervicale (cervicatroze, spondiloze), nevralgia unor nervi cranieni (V, IX, Arnold), traumatismele craniene.

Cum să previi durerile de cap

Preventiv,  pacienţii care au hipertensiune arterială ar trebui să îşi monitorizeze tensiunea periodic şi să respecte indicaţiile medicului curant în ceea ce priveşte dieta, medicamentaţia şi stilul de viaţă.

Se recomandă de asemenea un consult oftalmologic o data pe an tuturor pacienţilor care au ochelari de corecţie sau care au un grad mare de suprasolicitare al acuităţii vizuale.

Cui îi ceri ajutorul

Durerile de cap pot fi periculoase deoarece pot ascunde anumite boli grave şi de aceea trebuie întotdeauna investigate corect şi complet.

Primul medic care trebuie contactat în cazul durerilor de cap este medicul de familie, care în funcţie de caracterele durerii de cap, a simptomalogiei însoţitoare, a istoricului personal şi familial, a examenului clinic general decide dacă este cazul unor consulturi de specialitate de oftalmologie, cardiologie, neurologie sau ORL.

Prezentarea la medic este strict necesară pentru a determina tipul cefaleei şi tratamentul cauzei acesteia, dar pentru cefaleele necomplicate tratamentul este în general cu antiinflamatorii, analgezice, antipiretice.

Ai nelămuriri legate de cauzele şi tratamentul durerilor de cap? Până pe 19 octombrie 2011, îi poţi adresa întrebările tale dnei. dr. Cătălina Pişcaşu, medic de familie la clinica Regina Maria. Lasă întrebarea ta sub formă de comentariu la acest articol şi vei primi răspunsul specialistului.

Citește mai multe despre tipurile de dureri de cap, pe Libertatea.ro

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!