Când vei muri, potrivit analizelor de sânge

De Unica.ro, pe

Analizele de sânge îți arată, de regulă, dacă suferi de vreo afecțiune sau dacă ai nutrienți lipsă. Mai nou, ele ar putea să prezică și data când vei muri.

Oamenii de știință de la Max Planck Institute for Biology of Aging au dezvoltat o analiză a sângelui care poate prevedea dacă vei muri în următorii 10 ani, după cum arată Evenimentul Zilei. Precizia este înfiorător de mare, de 83%. Echipa a fost condusă de cercetători olandezi. Aceștia s-au bazat pe datele de la 44.168 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 109 ani. Din persoanele analizate pe parcursul a 17 ani, 5.512 au murit – adică 12,4%.

Datele au inclus înregistrări de decese și măsurători ale peste 200 de substanțe care se găsesc în sânge. Oamenii de știință au folosit 14 analize de sânge pentru a prezice decesele – și au reușit să facă asta cu o precizie generală de 83%. Această precizie a scăzut însă la 72% când a venit vorba de prezicerea deceselor persoanelor cu vârste de peste 60 de ani.

Cercetătorii au căutat biomarkerii (adică fragmentele unei secvențe ADN care reprezintă cauza unei boli sau a unei predispoziții genetice) care erau mai mari în rândul oamenilor cu o durată de viață mai lungă, cu scopul de a determina riscul de moarte. Ei au găsit 14 biomarkeri care păreau să aibă o influență asupra riscului de a muri mai curând.

Deși este un pas revoluționar în medicină, oamenii de știință au admis că mai este nevoie de multe cercetări înainte ca analizele descoperite de ei să devină o modalitate de examinare convențională.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!