Cancerul de col uterin face ravagii printre românce

De Lumea Femeilor, pe

Cancerul de col uterin rămâne principala cauză de mortalitate prin cancer la româncele între 15 şi 44 de ani. Doar cele mai informate şi mai responsabile îi pot face faţă – spun, tot mai insistent, medicii. Tu ce ştii şi cât ştii despre el?
Lipsa de informare: specialiştii spun că acesta este principalul motiv pentru care cancerul de col uterin continuă să facă ravagii. Adică HPV (Human Papilloma Virus), agentul care, prin unele dintre tulpinile sale, aduce boala – este, încă, un cvasinecunoscut? Se pare că da. |n ciuda campaniilor îndârjite de infor­mare. |n ciuda faptului că, iată, sunt trei ani de când am aflat că papilloma NU este doar virusul comun, relativ „inocent”, pe care îl ştiam noi – nişte negi în palmă, în talpă, pe gât, care apar şi dispar, când şi când. |n reali­tate, HPV este un virus cu potenţial criminal! Descoperirea a fost încununată, în 2008, cu Premiul Nobel pentru Medicină.

HPV: virusul ucigaş care provoacă cancer de col

Profesorul german Harald zur Hausen a descoperit, în 2008, legătura dintre HPV şi cancerul de col uterin. Despre HPV se ştia că este una dintre cele mai răspândite boli transmise prin contact sexual (şi nu numai), dar nu se făcea mare caz de ea: peste 70% din populaţia planetei a fost sau este infectată cu una dintre cele 100 de tulpini de HPV. Un organism sănătos învinge infecţia în circa 2 ani. Cu de la sine putere, fără tratament. Doar că ştirile „bune” se opresc aici. Şi încep avertismentele: odată contractat, virusul, în sine, rămâne în organism pentru totdeauna. Şi poate declanşa oricând o nouă in­fecţie: îi este destul să prindă sistemul imunitar pe picior greşit!
Două tulpini sunt oncogene: HPV 16 şi 18
Dintre cele 100 de tulpini, circa 30 „circulă” de la partenerul infectat la cel sănătos, în timpul actului sexual. Majoritatea sunt tulpini nedăunătoare. Câteva fac, însă, rău cât pentru toate la un loc: pot declanşa cancerul de gât, cap, organe genitale sau cancerul cavităţii bucale. HPV16 şi HPV 18 sunt la originea cancerului de col uterin. Iar despre HPV 16 aflăm, de curând, lucruri noi…
Vezi mai multe pe pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!