Alimente fără gluten – ce să mănânci dacă ai intoleranță la gluten

De Alina Serea pe
Alimente fără gluten. Aceasta este alternativa pentru cei care au intoleranță la gluten. Află ce este alergia la gluten, ce alimente fără gluten sunt, idei și rețete.

Tot mai multe persoane descoperă că au intoleranță la gluten, motiv pentru care alimentele fără gluten sunt tot mai căutate. Asta pentru că, dacă o persoană intolerantă la gluten consumă alimente ce conțin gluten va apărea un răspuns inflamator al organismului care afectează mucoasa intestinală, rezultând atât simtpome complet neplăcute, dar și absorbția defectuoasă a nutrienților din alimente.

Ce este glutenul

Glutenul este o proteină care se găsește de obicei în cereale precum grâu, secară și orz.  De asemenea, conțin gluten și toate derivatele din grâu, precum arpacasul, grișul, făina și altele.  Glutenul se formează când proteinele insolubile din făină – glutenina și gliadina – vin în contact cu apa. Așadar, făina are un potențial glutenic, dar ajunge să conțină gluten atunci când este combinată cu apa.

Ce alimente conțin gluten

  • Grâul indiferent de forma lui (făină, griș, pesmet, grâu încolțit, arpacaș, bulgur, spelta)
  • Secara
  • Orzul

Dar dincolo de aceste cereale care conțin gluten, există multe alte alimente care pot conține gluten. Se estimează că aproximativ 70% din produsele din comerț conțin gluten. Produsele din grâu cum ar fi pâinea, produsele de panificație, biscuiții, cerealele și paștele făinoase conțin de obicei gluten. De asemenea, se întâlnește și în produsele pe bază de orz, inclusiv malț, coloranți alimentari, oțet de malț și bere.

Dar glutenul se ascunde și în multe alte alimente, chiar dacă aparent acestea nu conțin cerealele. Se poate să conțină gluten produse precum sosurile pentru salate, amestecurile pentru condimente, vitamine și chiar balsamul de buze. Așadar, este foarte important pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau cu boala celiacă să citească foarte atent etichetele.

Ce este intoleranța la gluten

Alergia la grâu, intoleranța la gluten și boala celiacă sunt adesea confundate, însă există o diferență semnificativă între ele. Alergia la grâu și boala celiacă sunt declanșate de un răspuns imunitar al organismului.

Intoleranța la gluten este însă, așa cum îi spune și numele, o intoleranță alimentară și are legătură cu sistemul digestiv și, din 2012, mai poartă și numele de sensibilitate non-celiacă la gluten. Aceasta afecțiune diagnosticată se regăsește, potrivit studiilor,  la aproximativ 0,5-6% din populația globului. Totuși,  Dr. Kenneth Fine, specialist în cercetarea privind intoleranța la gluten, susține că 1 din 3 persoane sunt intolerante la gluten, iar 8 din 10 au genele care predispun la dezvoltarea acestei intoleranțe.

Simptomele intoleranței la gluten

  • Flatulență
  • Balonare
  • Crampe abdominale
  • Diaree
  • Oboseală
  • Probleme de echilibru
  • Dureri de cap
  • Probleme la nivelul pielii

Boala celiacă

Boala celiacă este o formă extremă de intoleranță la gluten și este genetică. Este un răspuns al sistemului imunitar extrem. Sistemul imunitar mucoasa intestinală (deosebit de importantă pentru buna funcționare a organismului), prin intermediul anticorpilor, iar nutrienții vor trece prin acesta fără a fi absorbiți. Această boală genetică poate duce la subnutriție și alte complicații, dacă nu este tratată corespunzător. 1 din 100 de oameni sunt afecati de boală celiacă, la nivel mondial.

Boala celiacă poate să apară la orice vârstă, atât la bebeluși, în momentul în care se introduc făinoaseșe, cât și  în adolescentă sau la adulți.

Alergie la gluten

Oamenii cu alergie la grâu au un răspuns imunitar extrem la cel puțin o proteină din acesta. Reacția sistemului imunitar se poate se declanșa, atât la la consumul, cât și la expunerea la grâu. Persoanele cu alergie la grâu dificultati de respirație, greață, eritem, stomac umflat, dificultăți de concentrare, șoc anafilactic.

Listă alimente fără gluten

Alimente fără gluten – Cereale

  • Hrișca
  • Ovăz
  • Porumb
  • Quinoa
  • Orezul brun
  • Orezul sălbatic
  • Sorgul
  • Tapioca
  • Meiul
  • Amaranthul
  • Teff
  • Arorut

Alimente fără gluten: fructe și legume

Fructele și legumele proaspete nu conțin gluten. O atenție deosebită trebuie acordată frcutelor chiar și minim procesate – conserve de frcute, compoturi, frcutele uscate, cele tocate samd-  pentru că acestea pot conține conservanți și arome cu conținut de gluten.

Alimente fără gluten: proteinele

Și în cazul proteinelor este valabil același lucru. Neprocesate, acestea nu conțin gluten, însă și cea mai mică formă de procesare poate avea gluten din cauza aditivilor și aromelor folosite.

  • Leguminoasele
  • Nucile, alunele și semințele
  • Carnea
  • Peștele și fructele de mare

Alimente fără gluten: lactate

Deși lactatele nu conțin gluten, în momentul în care sunt procesate acestea pot avea o cantitate de gluten semnificativă. Acest lucru poate fi valabil în cazul iaurturilor cu fructe sau arome, dar și în cazul brânzeturilor procesate.

  • Lapte
  • Unt
  • Brânză
  • Smântână
  • Brânză cottage
  • Iaurt

Alimente fără gluten: grăsimi vegetale

  • Măslinele și uleiul de măsline
  • Avocado și uleiul de avocado
  • Uleiul de cocos
  • Uleiurile vegetale din semințe de susan, cânepă sau floarea soarelui.

Dieta fără gluten

Dieta fără gluten este recomandată pacienților cu boală celiacă și intoleranță la gluten, dar respectând moderația, căutând fibre din alte categorii de alimente, evitând produsele procesate intens.

Pentru că organismul uman nu poate digera în totalitate glutenul, foarte multe persoane, chiar și dintre cele care nu sunt diagnosticate cu intoleranță la gluten, aleg o dietă fără gluten.

Dieta aliementara ce exlude produsele pe bază de gluten a devenit din ce în ce mai populară printre persoanele care nu suferă de boală celiac[ și percep această dietă că fiind mai sănătoasă.

Totuși, sunt studii care susțin că nu se recomandă o dietă fără gluten pentru ei care nu suferă de o afecțiune precum intoleranța sau alergia la gluten ori boala celiacă. Asta pentru că ar putea avea implicații nedorite pe termen lung.

Idei de rețete fără gluten

Pâine fără gluten

Pâine fără gluten

Pâine fără gluten

Ingrediente pâine fără gluten:

  • 1 cană de făină din semințe de in (seminţe măcinate)
  • 3 ouă
  • 80 ml de apă
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingură praf de copt
  • 1 linguriţă sare de mare

Mod de preparare: Amestecă într-un bol făina din semințe de in măcinate și celelalte ingrediente uscate. Pentru un plus de gust, poți adăuga puțin oregano, iar dacă vrei o consisență mai crocantă și un gust mai bun poți adăuga semințe de pin, de floarea soarelui sau alt gen de semințe, după preferințe. Apoi adaugă restul ingredientelor și amestecă bine până se omogenizează. Amestecă aluatul şi toarnă-l într-o formă din silicon pentru pâine sau într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Coace pâinea la 180°C timp de 20-25 minute.

Biscuiți fără gluten cu merișoare

Biscuiți fără gluten cu merișoare

Biscuiți fără gluten cu merișoare

Ingrediente biscuiți fără gluten:

  • 200 de grame de făină fără gluten
  • 50 de grame de zahăr pudră
  • un ou
  • 90 de grame de unt
  • o linguriță de praf de copt (fără gluten)
  • 40 grame de fulgi de cocos
  • 40 grame de merișoare uscate
  • un vârf de cuțit de scorțișoară măcinată
  • un vârf de cuțit de ghimbir măcinat
  • un vârf de cuțit de anason măcinat
  • un vârf de cuțit de sare

Mod de preparare:

Amestecăm untul cu zahărul până devine că o cremă, apoi încorporăm oul bătut. Amestecăm praful de copt, sarea, scorțișoara, ghimbirul și anasonul, fulgii de cocos și merișoarele. Încorporam treptat și făina fără gluten și omogenizăm bine până când obținem un aluat omogen și moale.  Înainte de a ne pregăti să facem fursecurile încingem cuptorul la 180 de grade. Se formează din aluat biluțe de mărime medie pe care apoi le aplatizam și le așezam în tavă. Se bagă la cuptor și se lasă aprpximativ 20 de minute sau până sunt ușor rumenite pe fund.

Pizza fără gluten

Pizza fara gluten

Pizza fara gluten

Ingrediente pizza fără gluten:

  • 200 g făină fără gluten
  •  20 ml apă călduţă
  •  1 lingurita zahăr
  •  5 g drojdie proaspătă
  •  1 lingura ulei
  •  1 lingurita sare
Pentru umplutură:
  •  suc de roșii
  •  200 g mozzarella
  •  150 g salam uscat (optional)
  •  2 linguri măsline negre
  •  câteva frunze busuioc
  • o mână de porumb

Mod de preparare:

Pentru aluat, se amestecă apa călduţă cu drojdia şi zahărul. Se lasă 10 minute să crească. Într-un vas se pun făina, sarea, uleiul şi drojdia crescută. Se obţine un aluat omogen, care se lasă la crescut o oră, la cald. Aluatul se întinde pe cât posibil în formă de cerc. Se transferă aluatul în tava de copt, se unge cu suc de roşii, se pun ingredientele de la umplutură şi se dă la cuptor pentru 25 de minute. Se aduce la masă cu frunzuliţe de busuioc.

Vezi și:

PRĂJITURĂ  FĂRĂ GLUTEN CU AFINE

BUDINCĂ FĂRĂ GLUTEN CU AFINE ŞI CHIA

NEGRESE PALEO FĂRĂ FĂINĂ ŞI FĂRĂ ZAHĂR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro