26 decembrie, ziua cea mai periculoasă pentru inimă

De Erika Chivu, pe

Persoanelor cu probleme cardiace, Moş Crăciun ar putea să le aducă o vizită la spital dacă nu îşi protejează sănătatea, în preajma sărbătorilor.
Pentru cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare, ziua de 26 Decembrie este cea mai periculoasă din tot anul. În a doua zi de Crăciun au loc cele mai multe infarcturi, aritmii şi creşteri bruşte ale tensiunii arteriale.

Mai grav este că, uneori, sunt afectate persoane care habar nu aveau că ar fi în pericol.

De altfel, un studiu din 2004 a arătat că întregul sezon al sărbătorilor este un pericol pentru sănătatea cardiovasculară. Numărul deceselor legate de boli ale inimii creşte cu 5% în această perioadă. Se estimează că anul acesta vor fi şi mai multe probleme din cauza crizei financiare care aduce un stres suplimentar.

Ce legătură are inima cu sărbătorile? E simplu.

Craciunul înseamnă, pentru mulţi dintre noi, un pahar de vin, la fiecare masă. Pentru alţii, înseamnă nenumărate pahare de vin, toată ziua, mai ales că această băutură este considerată sănătoasă.

Adevărul este că alcoolul în exces, chiar dacă provine din vin, poate să producă aritmii, adică bătăi neregulate ale inimii, care cresc riscul de atac vascular cerebral.

La consumul de alcool, ca factor de risc pentru problemele cardiace, se adaugă frigul. Plimbările în familie, bătăile cu bulgări sau micile drumeţii sunt plăcute şi te ajută să arzi caloriile în exces, dar, dacă e foarte frig, persoanele cu probleme cardiace pot fi în pericol. Temperatura foarte mică duce la constricţia vaselor de sânge şi creşterea tensiunii arteriale.

Nu este de neglijat nici aspectul alimentaţiei. Dacă, în restul anului, cardiacii respectă cu stricteţe regimul impus de medic, ei tind să se relaxeze de sărbători, pentru a se bucura de o masă bogată împreună cu familia. Este un obicei greşit, spun medicii, care avertizează că dieta săracă în sodiu trebuie ţinută şi de sărbători.

Multe persoane confundă semnele unui infarct cu cele ale unei banale indigestii şi evită să meargă la spital „pentru atâta lucru”, mai ales că sunt zile de sărbătoare şi nu vor să-şi îngrijoreze rudele sau sa le dea de lucru medicilor.

Aşa se face că simptomele sunt ignorate în ziua de Crăciun, iar, pe 26 Decembrie, când constată că încă se simt rău, cardiacii ajung la spital. Problema este că, pentru unii, e prea târziu.

Bolnavii „de inimă” şi rudele acestora sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi la semnele unui posibil infarct şi să nu ignore niciun semnal de alarmă. De asemenea, ei trebuie să ţină cont de recomandările medicului cardiolog privind regimul alimentar şi să nu consume mai mult de un pahar cu vin.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!