Tu ştii ce face copilul tău la şcoală?

De Lumea Femeilor pe

Te-a speriat bacalauratul din ultimii ani? E şi normal. Vrei ca liceanul tău să aibă succes? E cazul să faci echipă cu profesorii lui.
Dialogul părinţi-cadre didactice a fost ani mulţi lăsat deoparte, de ambele„tabere” Unii erau prea ocupaţi cu serviciul, alţii prea supăraţi de viaţa din şi de dincolo de şcoală. Sfat: dialoghează cu profesorii, fiindcă ei ştiu tot ce face copilul tău la şcoală!

Ţine legătura cu dirigintele!

Indiferent de sarcinile de serviciu, şcoala copilului tău nu trebuie ştear-să de pe agenda ta. Şi nu cred că mai trebuie să-ţi explice cineva şi motivele acestei priorităţi: e în joc viitorul copilului tău, aşa că deschide tu dia-logul cu dirigintele, nu aştepta o con¬vocare din partea lui.

4 reguli ca să aveţi discuţii constructive

Desigur, ca orice relaţie, şi aceea pe care o începi cu profesorii copilului tău trebuie să se încadreze în anumite reguli:

1.Orice dialog se bazează pe as-cultarea celeilalte părţi şi pe respectul reciproc. Tu, ca pă-rinte, eşti sensibil la tot ce face copilul în timpul pe care îl petrece la şcoală. Vrei să fie evaluat corect şi să primească informaţiile necesare pentru mai târziu. Profesorii sunt şi ei sensibili, iar anumite remarci şi întrebări li se pot părea tentative de control sau de a-i împiedica să îşi exercite profesia. Iată de ce dialogul dintre tine şi profesori trebuie să implice respect reciproc.

2. Ai încredere în profesori şi abandonează orice idee preconcepută în legătură cu şcoa- la sau cu o anumită materie. Copilul tău este o altă persoană decât tine şi s-ar putea ca lui chiar să-i placă chimia la care tu luai note mici. Şi, oricum, nu poţi merge la şcoală ca să le spui profesorilor ce şi cum să predea.

3. Acordă-i încredere profesorului, până la proba contrarie, so- licită şi tu îndrumările lui, pen- tru a urmări mai bine, acasă, activita- tea copilului tău şi nu te sfii să adresezi orice întrebare referitoare la în- treaga programă şcolară.
4. Posibil ca un profesor să aibă uneori o atitudine mai agresivă verbal. O accepţi doar ca să nu aibă fiul tău de suferit? Nu! Fii fermă, spune-i că nu ai motive să-i accepţi purtarea şi roagă-l să-şi facă timp pentru o discuţie, salută-l şi mulţumeşte-i. Poate a avut o zi mai proastă, poate are probleme de sănătate… Tu, însă, trebuie să-i dai un exemplu copilului tău prin decenţă şi, în acelaşi timp, să nu subminezi autoritatea profeso¬rului.
MĂRTURIE: „Prin alianţa cu profesorii îmi înţeleg mai bine copiii”

Eu am două servicii, aşa că ajung acasă şi la opt jumătate seara, iar copiii mei îşi petrec mai mult timp cu prietenii, colegii şi şcoala, decât cu mine. De aceea am decis să merg la consultaţiile cu părinţii şi să fac o alianţă cu profesorii, chiar dacă fetei mele (din clasa a VII-a) şi băiatului (din clasa a IX-a) li s-a părut uneori nedrept. Am fost prezentă la toate şedinţele cu părinţii, chiar dacă a trebuit să mă învoiesc de la serviciu, să îmi amân activităţi deja planificate. A meritat! Nu numai că am aflat şi punctul de vedere al profesorilor despre copiii mei dar, de multe ori, am primit sfaturi utile. De câte ori am avut dubii referitor la cum asimilează ei, la comportamentul lor verbal şi nonverbal , m-am dus şi am întrebat pur şi simplu cum sunt ei la şcoală. De multe ori am avut surpriza să aflu că în mediul şcolar sunt ok, ceea ce însemna că acasă era o problemă!” (Ina, Iaşi)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro