Reţeta fericirii în formulă ştiinţifică

De Flavia Jurca, pe Ultimul update Luni, 10 august 2020, 10:52

Când te paşte melancolia, o simţi ca pe un dor de ceva bun, pe care îţi e greu să îl numeşti. Fericirea, deci, ar trebui să fie starea în care nu îţi lipseşte nimic…
… şi poţi obţine orice relativ uşor.

Un basm italian povesteşte despre un împărat care avea nevoie de cămaşa unui om fericit pentru a-şi vindeca fiul bolnav. A căutat în toată împărăţia şi nu a găsit pe nimeni pe deplin fericit. Într-un final, pe un ogor, a întâlnit un ţăran care i-a mărturisit că se simte deplin fericit. Împăratul s-a repezit la el şi i-a desfăcut cojocul, doar ca să descopere că fericitul nu purta cămaşă.

Povestea ilustrează cât de greu este să găseşti şi să păstrezi fericirea. Psihologii însă susţin că fericirea, la fel ca tot restul conceptelor cu care operăm şi stărilor prin care trecem, sunt reale doar ca percepţie subiectivă. Cu alte cuvinte, un om despre care noi suntem tentaţi să credem că e extrem de nefericit, fără o slujbă stabilă şi fără casă, poate fi fericit pentru că este în natura lui să nu prindă rădăcini într-un loc anume.

Dincolo de aprecieri individuale, pe care cu greu le va cuantifica cineva vreodată, oamenii de ştiinţă au stabilit cele 10 condiţii care fac mult mai posibilă fericirea pentru omul modern.

1. Mută-te într-o ţară fericită!

Unele state oferă mai multe premise pentru fericire decât altele. Poate pentru tine acea ţară în care te vezi mult mai fericit ca în România este S.U.A. sau Canada, sau poate Elveţia? Oricum, ideea e că e greu să fii fericit într/o ţară în care trendul general e de sărăcie şi greutăţi. New Economcs Foundation a dat publicităţii o hartă globală a fericirii, rezultată din cercetări care se întind pe 20 de ani.

2. Pune degetul pe rană!

Gretchen Rubin, coordonatoarea Happiness-Project.com a descoperit că fericirea, pentru cei mai puţin pretenţioşi dintre noi, este absenţa frustrării, iar frustrările se înlătură prin identificarea corectă a problemelor noastre. Adesea suntem confuzi şi gândim: „Aş vrea să fiu sănătos ca un taur şi să trăiesc mult!” când de fapt problema noastră este „mănânc prost, muncesc şi beau mult şi nu dorm suficient!” O formulare corectă a unei probleme conţine mereu germenele rezolvării ei.

3. Simplifică-ţi viaţa!

Avem toţi impresia că trebuie să facem 10 lucruri deodată, dovadă fiind succesul monstru al iPhone-ului şi al BlackBerry-ului, în loc să facem doar ceea ce este necesar. În loc să încerci să dovedeşti că eşti o adevărată superfemeie, cu talente nelimitate pe care arareori ceilalţi le vor recunoaşte, mai bine sortează sarcinile urgente şi utile de cele care pot suferi amânare sau nu sunt necesare. În timp ce faci mai multe lucruri îţi refuzi ocazia de a te bucura pe deplin de oricare dintre ele.

4. Fă mişcare!

Asta este, deşi pe mulţi ne indispune gândul că trebuie să ne urnim de pe canapea, activitatea fizică este singura care poate reduce rapid şi eficient nivelul cortizolului (hormon al stresului) în sânge. În plus, în timpul exerciţiilor fizice sunt secretate faimoasele endorfine, responsabile cu starea de bine.

5. Acceptă-ţi emoţiile şi stările!

Stări ca frustrarea, tristeţea, furia, la fel precum calmul şi bucuria sunt parte a experienţei umane şi ar trebui acceptate ca atare. Încercând cu orice preţ să respingi sau să negi prezenţa lor, pierzi timp preţios, în care ai putea face ceva care îţi aduce bucurie.

6. Oferă-ţi un colţ de natură

Viaţa în oraşe aglomerate, unde suntem înconjuraţi de beton şi metal, creează un disconfort pe care îl resimţim la cel mai profund nivel. Ca fiinţe care odinioară locuiau în natură, avem nevoie de componenta „verde” pentru ca psihicul nostru să îşi păstreze echilibrul şi să nu cădem pradă stresului. Oamenii care au un balcon plin cu plante, căţei sau pisici sau care au o mică grădină în mijlocul oraşului se declară în mod sistematic mai fericiţi în cercetările asupra calităţii vieţii. Dacă nu ai cum să aduci verdele în casa ta, atunci mergi regulat în parcuri sau la iarbă verde în afara oraşului… fără a lăsa munţi de gunoi în urma ta!

7. Fericirea se poate cumpăra… într-o anumită măsură!

Economistul Richard Easterlin a arătat încă din anii ’70 că, fără a ne ascunde după principii sforăitoare, banii şi bunăstarea ne aduc mai aproape de fericire. Atunci când nu mai trebuie să îţi faci griji legate de nevoile imediate, parcă viaţa pare mai uşoară. Corelat cu principiul de la punctul 1, oamenii care trăiesc în ţări dezvoltate se declară mai fericiţi decât cei din ţările sărace. În zone în care bunăstarea este aproximativ aceeaşi însă, încep invidiile şi ambiţiile. Pe scurt, e bine să nu ai griji financiare, dar când începe să te preocupe că nu ai ce au vecinii, fericirea dispare cât ai clipi.

8. Încearcă meditaţia!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus această practică orientală pe lista activităţilor care, incluse în rutina zilnică a omului modern, asigură un nivel mai scăzut al stresului, rezistenţă la îmbolnăviri şi cresc viteza de vindecare şi regenerare. Numeroase studii au arătat că meditaţia schimbă frecvenţa undelor cerebrale şi inhibă centrii nervoşi răspunzători de stres.

9. Fericirea se învaţă!

Există o ramură distinctă a psihologiei care se ocupă cu studiul atingerii fericirii, numită psihologie pozitivă. Poate că, studiind ce s-a scris deja în acest domeniu, vei putea să pui în perspectivă alegerile tale de până acum şi să decizi cum vei acţiona în viitor.

10. Nu face din fericire un scop exclusiv!

Fericirea ta poate să însemne uneori nefericirea celor din jurul tău, iar studiile sociologice arată că oamenii fericiţi sunt mai creduli şi mai uşor de manipulat (mai ales de către partidele politice şi candidaţii lor). În plus, o statistică macabră arată că oamenii fericiţi trăiesc în medie mai puţin decât cei care se declară nemulţumiţi de unele aspecte ale vieţii lor.

Probabil ai mai citit aceste „reguli” ale fericirii. Totuşi, dacă e să ne luăm după World Database of Happiness, cei care urmează cei zece paşi de mai sus fac parte din segmentul nu foarte restrâns al celor care se declară fericiţi. Tu te consideri fericită?

Foto: Shutterstock

Vezi și cele mai frumoase citate despre zambet

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!