Familia ta: TU vrei un copil, EL nu. Ce-i de făcut?

De Lumea Femeilor, pe

Formaţi un cuplu solid. De suficient de mult timp, ca să-ţi spui că este cazul să aveţi un bebe. Dar partenerul tău… nu este pregătit.
Iată câteva idei care te pot ajuta să-l înţelegi şi să depăşiţi acest moment dificil.
Trăiţi o frumoasă poveste de dragoste şi vine, firesc, o zi când te gândeşti să întemeiezi o familie. Dar… surpriză! Când abordezi subiectul “copil”, discuţia scoate la iveală puncte de vedere divergente. Tu te visezi înconjurată de copii, el vrea să rămâneţi doar voi doi şi să vă trăiţi viaţa, fără responsabilităţile unui părinte. În mod firesc, te bântuie tot felul de întrebări: „Nu vrea copil, de acord, dar de ce? Nu esta asta “urmarea logică” atunci când iubeşti?”. Ba da. Dar argumentele “contra” nu lipsesc. Cel mai adesea, unul dintre primele motive invocate de el este lipsa de maturitate.

Motive invocate şi probate

Bărbatul nu se simte pregătit să-şi asume rolul de părinte. “Iubesc copiii, dar să devin EU tată este cu totul altceva… Cum, la 33 de ani? Sunt încă tânăr, cum să renunţ la libertate, la ieşirile cu amicii la o bere…?” Deseori, această problemă se întâlneşte la cupluri cu 5-10 ani de viaţă în comun. Femeia se impacientează când ceasul biologic începe să ticăie mai tare, dar bărbatul, după cum ştim, nu este limitat de timp pentru a face copii. “Mi se reproşează că sunt egoist? De ce a aduce pe lume un copil este un act altruist?” – îţi dă el replica. „Ba dimpotrivă! Nu se spune că facem copii pentru noi, înainte de toate?”
De altfel, motivele invocate de bărbaţi sunt, de cele mai multe ori, ideologice şi politice: „De ce să fac copii într-o societate atât de urâtă?”. Alţii, pur şi simplu, nu simt dorinţa de a deveni părinţi.

Când nu mai gândiţi la fel…

Iată urmarea: când dorinţele sunt diferite, vine aproape întotdeauna un moment în care unul dintre cei doi nu va mai suporta, ceea ce poate duce la destrămarea cuplului. Şi atunci, ce-i de făcut? Să-ţi asculţi propriile dorinţe.

Renunţi la visul de a fi mamă sau la EL?

Psihologii susţin că, pentru a lua o hotărâre cât mai convenabilă, ar trebui să încerci să fii cât mai aproape de propria dorinţă. O femeie sau un bărbat care nu concep viaţa fără copii ar face mai bine să se separe, decât să renunţe la această dorinţă firească. Oricare ar fi soluţia aleasă – şi, mai ales, dacă rămâneţi împreună – e primordial să vă împăcaţi cu gândul alegerii celuilalt.

PĂREREA PSIHOLOGULUI: EXPLICAŢII ASCUNSE

Sub argumentul „Nu sunt pregătit” se ascund, adeseori, multe motive: imaturitatea psihică (este încă prea copil ca să se poată închipui în rolul de tată); teama de viitor (nici el nu se simte protejat, darămite să mai aibă grijă de un copil); neîncrederea în capacitatea de a se ocupa de copil. Pot fi şi cauze mai grave, de care nici el nu e conştient: poate a fost maltratat în copilărie, a suferit un traumatism şi se teme că va fi, şi el, violent cu propriul copil. Toate aceste motive pot explica şi refuzul unor femei de a deveni mame.

SĂ FAC UN COPIL FĂRĂ ACORDUL LUI?

Nu! A face un copil fără ca partenerul să fie de acord duce, de regulă, la ruptură, şi nu la întemeierea unei familii fericite. Aşadar, e un pariu riscant atât pentru el, cât şi pentru tine, deoarece sunteţi obligaţi să suportaţi o situaţie pentru care nu aţi avut nici un cuvânt de spus.

SĂ-L CONVING SĂ FACEM UN BEBE?

Nu-i o idee prea bună… Chiar dacă ai reuşit să-l convingi să se tundă la modă şi să vopsiţi dormitorul în mov, nu te aştepta să-i schimbi hotărârea şi atunci când e în joc un copil. Sfatul nostru: nu-l bate la cap cu acest subiect, nu-l învinovăţi, nu-l pune în poziţia de acuzat şi nu-i sugera că „e anormal” şi că „ar trebui să meargă la un doctor”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!