Sute de case tradiționale, părăsite de proprietari

De Unica.ro pe
Sute de casa tradiționale, adevărate bijuterii pe vremuri, sunt acum părăsite pe dealurile dintre Bucegi și Piatra Craiului, informează stirileprotv.ro

Proprietarii s-au mutat din localitățile respective sau și-au construit case noi, iar la cele vechi au renunțat complet fără să-și dea seama cât de valoroase sunt. Străinii sunt mai mult decât încîntați să se cazeze în case vechi românești, decorate în mod tradițional, chiar dacă nu au utilitățile moderne.

Au venit 6 englezi, s-au cazat aici, în sura. Le-am explicat că nu avem apă, lumina, n-au refuzat. Au dormit în fan. Asta au căutat. Fără lumină, fără apă.” a declarat un localnic pentru stirileprotv.ro.

Există și povești de succes în zonă – oameni care au investit în casele moștenite de la părinți sau bunici și nu au regretat. Un tânăr localnic a investit 40.000 de euro într-o casă bătrânească, moștenită de la bunici. Clădirea e acum o adevărată bijuterie și este foarte căutată de turiști.

Alți doi localnici, ceva mai în vârstă și-au transformat casa tradițională în muzeu. Ei au expus costume populare românești și alte obiecte vechi, iar turiștii, chiar și străini, vin cu plăcere să le vadă. ”Foarte mulţi străini vin, francezi, englezi, italieni. Pleacă atât de încântaţi!!!”, a spus Maria Stoian, proprietara.

Sute de case tradiționale, părăsite de proprietari

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro