Povestea câinilor care au salvat un oraș întreg de la moarte

De Amelia Matei, pe Ultimul update Marți, 04 august 2020, 15:22
În urmă cu 92 de ani, un oraș întreg a fost salvat de 100 de câini din rasa Husky, care au transportat o anti-toxină vitală pe o distanţă de mai mult de 1.000 de kilometri de gheaţă şi zăpadă.

Citește și – Un câine bine îngrijit dormea în fiecare zi în curtea ei. Motivul a surprins-o

Era iarna lui 1925, când o epidemie fatală de difterie a amenințat așezarea Nome, iar tratamentul pentru acest virus mortal se afla la peste 1000 km distanță. Epidemia a venit în cel mai prost moment, când oraşul Nome se confrunta cu cea mai dură iarnă din ultimii 20 de ani, motiv pentru care nu existau rezervele de ser necesare tratării bolii. Fără acestea, doctorii oraşului preziceau o rată a mortalităţii de 100%.

Fiindcă cele două avioane disponibile pentru transport erau demontate și prea vechi pentru a putea fi folosite iarna, Guvernul a apelat la altă variantă: ca serul să fie tras de câini.

Pe 27 ianuarie, imediat după miezul nopții, 22 de băștinași împreună cu 100 de câini siberieni intră în posesia serului greu de nouă kilograme. Timp de cinci zile, vaccinul salvator a fost transportat pe sanie, în ștafetă, de cei 100 de câini.

Printre eroii cursei se află Leonard Seppala și câinele-lider Tago, care au parcurs cea mai periculoasă parte a traseului și Gunnar Kaasen și câinele-lider Balto, cei care au ajuns la Nome în data de 2 februarie, în jurul orei 5 dimineața.

Balto a murit pe 14 martie 1933, la vârsta de 11 ani. Corpul său a fost îmbălsămat și se află la muzeul din Cleveland, în memoria eroicei curse împotriva morții. Nu se știe însă cărei rase nordice i-a aparținut câinele-erou: unii spun că ar fi fost Malamut de Alaska, alții Husky Siberian, dar ce mai mulți sunt de părere că era rezultatului încrucișării Malamutului de Alaska cu lup.

În memoria curajosului Balto, a fost ridicată o statuie de bronz în Parcul Central din New York în 1925, devenind una dintre principalele atracții turistice ale metropolei.

Vezi care sunt cei mai frumosi caini din lume!

Citește și – Povestea lui Rubio, cel mai devotat câine! De ce a așteptat timp de șase luni în fața unui hotel

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!