Originea simbolului $

De Adina Radu, pe
Simbolul $ este cunoscut ca fiind simbolul dolarului american. Acesta a fost prezent pe bancnotele de 1 dolar, 2 dolari, 5 dolari, 20 dolari și 5000 dolari.

Înainte să fie folosit pe bancnotele americane, simbolul $ a fost folosit pentru a descrie moneda peso. Un peso era scris ca 1 p, iar pluralul era pˢ. Cu timpul, în documentele financiare pˢ a devenit $.

Există o altă teorie care spune că peso-ul avea pe spatele monedei două coloane ce reprezentau coloanele lui Hercule din Gibralatar. Moneda era numită dolarul cu coloane, iar cele două coloane ar fi fost împrumutate de poporul american când au creat moneda locală.

O altă teorie este că semnul dolarului vine de la moneda romană sestertius care se scris HS. Când cele două litere erau suprapuse formau semnul dolarului cu două coloane.

Alții cred că semnul dolarului vine de la moneda europeană taler, o monedă care îl avea înfățișat pe Iisus crucificat pe o parte și un șarpe atârnand pe o cruce pe cealaltă parte.

Unii sunt de părere că Hermes, zeul comerțului avea un toiag – caduceu, de care atârnau șerpi sau panglici într-o curbă sinuoasă.

Numele de dolar vine din Europa

Până în secolul 15, în Europa a circulat moneda taler. Numele de taler este o prescurtare a orașului de orgine al monedei, Joachimsthaler. Cu timpul talerul a evoluat în tolar în Slovenia și dolar în alte țări.

Sursa foto 123rf

Citește și De ce trebuie să pui în frigider un pahar cu apă și o monedă

Citește și Originea celor mai răspândite superstiții

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!