Leonidele – O ploaie spectaculoasă de meteori are loc în noaptea de 16/17 noiembrie

De Amelia Matei, pe Ultimul update Luni, 08 august 2022, 15:45
În această perioadă, Pământul trece prin traiectoria prafului cosmic lăsat în urmă de cometa Tempel-Tuttle. Astfel, vom putea observa pe cerul nopţii o ploaie de meteori din constelaţia Leo, care va atinge apogeul în  noaptea de 16/ 17 noiembrie.

Citește și – Enigmele stelelor căzătoare

„Ploaia de stele” are loc anual intre 06-30 noiembrie şi maximul cade în acest an, în noaptea de 17 noiembrie. Fenomenul poate fi observat cel mai bine noaptea târziu și dimineața devreme, astronomii calculând că apogeul va fi atins în jurul orei 5 dimineaţa.

Curentul de meteori Leonide este cel mai puternic în intensitate din această categorie, fragmentele de praf cosmic urmând să lovească atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 250.000 km/h.

Astfel de fenomene au mai avut loc în istorie, fiind cunoscute pentru faptul că se pot transforma în adevărate furtuni. De exemplu, în 1966, locuitorii din sud-vestul Statelor Unite au fost martorii unei furtuni deosebit de intense, nu mai puţin de 3000 de meteori căzând într-un singur minut. Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca următorul fenomen astronomic de acest gen să se petreacă de-abia în anul 2032.

Pasionaţii de astronomie se vor putea bucura de un adevărat spectacol pe cerul nopţii. Cei care doresc să vadă cât mai bine curentul de meteori sunt îndemnaţi să se îndepărteze cât mai mult de luminile oraşelor şi să-şi îndrepte atenţia spre constelaţia Leo, aflată în partea de est a orizontului. Pentru cei mai comozi dintre noi, site-ul live.slooh.com va transmite în timp real acest eveniment.

Persoanele superstițioase cred că atunci când cade o stea, dacă îți pun o dorință, aceasta se va îndeplini. Legenda antică a pornit de la astronomul grec Ptolemeu, care spunea că zeii privesc uneori spre pământ, din coriozitate sau plictiseală, ca prin crăpătura unei cortine de la teatru. Prin acea deschidere, se spune că se strecoară stelele care cad pe Pământ.

Citește și – Tot ce trebuie să știi despre al 13-lea semn zodiacal

Foto – 123rf

Vezi şi Perseidele 2022 – cu ce este diferită ploaia de meteori anul acesta!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!