A început Campionatul Mondial de Fotbal 2010

De Erika Chivu, pe

De astăzi, doamnele îşi vor lua la revedere de la serialele şi emisiunile preferate, căci bărbaţii vor acapara televizoarele: începe Campionatul Mondial de fotbal 2010 din Africa de Sud.
Campionatul Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud a început oficial ieri, 10 iunie, printr-o ceremonie grandioasă desfăşurată pe stadionul Orlando din oraşul Soweto. Cap de afiş a fost Shakira, care a interpretat imnul oficial al Cupei Mondiale, „Waka Waka”, dar au mai urcat pe scenă Black Eyed Peas, Alicia Keys şi mai multe vedete africane.

Competiţia este deschisă chiar de ţara gazdă, Africa de Sud, calificat automat la turneul final, care va juca împotriva Mexicului, astăzi, 11 iunie. Începând cu data de 26 iunie, invingătorii celor opt grupe îşi vor începe drumul către finală, care are loc pe 11 iulie.

Meciurile se vor desfăşura pe 10 stadioane din nouă oraşe, printre care Johannesbourgh, Cape Town şi Pretoria.

Campionatul Mondial de Fotbal, o competiţie cu tradiţie

Este cel de-al nouăsprezecelea Campionat Mondial de Fotbal, prima astfel de competiţie având loc în 1930. De atunci, Cupa Mondială s-a ţinut la fiecare patru ani, cu excepţia anilor 1942 şi 1946 când tradiţia a fost întreruptă din cauza celui de-al doilea Război Mondial.

Meciurile de calificare pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2010 au început încă din 2007 şi au participat 204 din cele 208 ţări membre FIFA, astfel că această Cupă Mondială este competiţia sportivă cu cel mai mare număr de ţări participante, alături de Jocurile Olimpice 2008. Chiar şi aşa, este prima Cupă Mondială la care nu există ţări care să participe pentru prima dată.

După ce s-a hotărât că Africa va găzdui această ediţie a Cupei Mondiale, Africa de Sud şi-a învins adversarele, Maroc şi Egipt, primind cel mai mare număr de voturi din partea membrilor FIFA.

O Cupă Mondială foarte controversată

O serie de controverse au umbrit acest Campionat Mondial de Fotbal, încă din timpul calificărilor. La al doilea meci dintre Franţa şi Irlanda, căpitanul echipei franceze, Thierry Henry a împins mingea în poartă cu mâna, aducând victora ţării sale. FIFA a refuzat cererea Irlandei de a rejuca meciul. La fel de controversate au fost meciurile dintre Costa Rica şi Uruguay, respectiv Egipt şi Algeria.

În afară de nemulţumirile inerente unei competiţii, FIFA a primit critici şi din partea organizaţiilor de sănătate care nu văd cu ochi buni prezenţa unor sponsori ca McDonald’s, Coca Cola sau Budweiser. Motivând că acest Campionat Mondial de Fotbal dă un exemplu negativ tinerilor, ONG-urile le-au cerut celor de la FIFA să accepte numai sponsori care promovează un mod de viaţă sănătos.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!