Femeile care nu se spală niciodată, dar sunt cele mai curtate. Află-le povestea

De Amelia Matei, pe
Pe întreg teritoriul Africii găsim triburi care trăiesc în conformitate cu regulile moștenite de la strămoșii lor. Pentru ei secolul XXI reprezintă același șir de rigori împământenite de când lumea, la care nu au voie și la care nu pot renunța. Astfel sunt masaii, în Kenya, pigmeii, în Congo, sau tribul Dogon, din Mali. De departe însă cel mai interesant mod de viață îl duc membrii tribului Himba, care trăiesc între granițele Namibiei.

Tribul Himba trăiește în zona de nord a Namibiei, în regiunea Kunene. Cu o populație cuprinsă între 20.000 și 50.000, diferențele între bărbați și femei sunt uriașe. Spre exemplu, femeilor din tribul Himba le este interzis să se spele, cu toate acestea sunt considerate printre cele mai frumoase locuitoare ale Africii. Sunt printre cele mai curtate africane, iar frumusețea lor a făcut înconjurul lumii, fiind lăudată în numeroase documentare.

himba-2

Acest obicei datează din moși strămoși, iar legenda spune că în perioada marii secete din Namibia doar bărbații aveau voie să folosească apa pentru a se spăla. Femeile au găsit altă metodă pentru igienă. Acestea pun cărbune încins într-un vas cu ierburi aromatice, în principal mir, și așteaptă ca fumul să se ridice din acel amestec.

himba-3

Cu fumul, acestea ”se spală”, pentru că porii pielii se deschid și lasă aerul parfumat să pătrundă în piele. Pentru o ”spălare” generală, acestea se acoperă cu o pătură sub care pun și vasul cu amestecul de cărbune încins și ierburi. Ritualul se pare că dă roade, pentru că membrele tribului Himba sunt considerate printre cele mai atrăgătoare.

Citește și: Antrenamentele dure ale femeilor gurkha din Nepal le fac mai puternice și le ajută să se mențină

Un alt mod de a-și face igiena este folosirea ocrului roșu. Băștinașele pisează ocrul roșu până când acesta devine un praf și pe care mai apoi îl amestecă și cu unt. Pasta este trecută printr-un nor de fum, după care este aplicată pe întreg corpul, chiar și pe păr.

Antropologii susțin că scopul acestui obicei nu este doar pentru a-și face igiena, ci și pentru a se face deosebirea dintre bărbați și femei. Stratul roșu are și rol de protecție împotriva soarelui dogoritor al Africii, dar se pare că blochează și creșterea părului pe corp.

Citește și: Secretul frumuseții thailandezelor

Foto: 123rf.com, captură Youtube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!