Fondatorii Facebook, condamnaţi la moarte

De Erika Chivu pe

Fondatorii Facebook să fie condamnaţi la moarte! Asta cer autorităţile pakistaneze, revoltate de blasfemiile aduse pe acest site profetului Mohamed, „părintele” religiei islamice.
Avocatul Muhammad Azhar Sidiqque s-a adresat celei mai înalte curţi din Pakistan, solicitând condamnarea la moarte a celor trei fondatori Facebook – Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz şi Chris Hughes.

Solicitarea lui se bazează pe o secţiune a Codului Penal pakistanez, care spune că se pedepseşte cu moartea sau cu închisoare pe viaţă şi amendă orice remarcă negativă la adresa Profetului Mohamed, fie prin cuvinte spuse sau scrise, fie prin reprezentări grafice, insinuări etc.

„Desenează-l pe Mohamed”

Principalul învinuit este Mark Zuckerberg, care ar fi acceptat un concurs propus de o utilizatoare din Germania, concurs în care participanţilor li se cerea să-l deseneze pe Mohamed, aşa cum îl văd ei. Pakistanezilor li s-a blocat imediat accesul la reţeaua de socializare, dar concursul a strâns peste 40.000 de fani înainte de a fi oprit.

Un judecător al Curţii Supreme a cerut guvernului pakistanez să ia măsuri, iar adjunctul procurorului general a permis începerea cercetărilor şi punerea sub acuzare a lui Zuckerberg, împreună cu cei doi colegi ai lui.

Avocatul Muhammad Azhar Sidiqque a declarat că aşteaptă acum ca poliţia pakistaneză să contacteze Interpolul care ar trebui să-i aresteze pe cei trei. Se pare că problema va fi dezbătută, la cererea reprezentantului pakistanez, şi în cadrul Adunării Generale a ONU.

Blasfemie şi în South Park

Iniţiatori respectivului concurs spun că el a a fost o expresie a dreptului la libera exprimare şi o luare de poziţie împotriva extremismului religios. Însă nu este exclus ca ei să fi încercat intenţionat să-i supere pe musulmani, după ce şi creatorii serialului animat „South Park” au primit ameninţări cu moartea. Într-un episod din acest serial, Mohamed ar fi trebuit să apară într-o postură amuzantă, în constumul unui urs de pluş, însă episodul a fost cenzurat şi a trebuit refăcut.
 
Pe un site musulman, creatorii South Park, Matt Stone şi Trey Parker, au fost avertizaţi că vor avea soarta lui Theo Van Gogh, un cineast olandez ucis de un extremist musulman din cauza felului cum l-a descris pe Mohamed într-unul din filmele sale.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro