Cercetătorii susţin că au descoperit Atlantida

De Unica.ro pe

Tărâmul misterios care a fascinat omenirea de mii de ani, Atlantida există în realitate şi a fost descoperit în Europa. Potrivit cercetătorilor, oraşul legendar menţionat în lucrările lui Platon…
 … despre care filosoful scria că a fost scufundat de ape, se află pe coasta de sud a Spaniei, la nord de oraşul portuar Cadiz.

Deşi oraşul a mai fost „descoperit” şi de alţi oameni de ştiinţă până acum, echipa de arheologi şi geologi americani este convinsă că aici se află adevăratul Atlantida, scufundat de un tsunami gigant, în urmă 9.000 de ani înainte de Solon (aproximativ 9.500 î.Hr.), potrivit scrierilor platonice.

„Este greu de crezut cum poate fi ştearsă o insulă de 60 de mile de pe faţa pământului, dar aceasta este puterea unui tsunami”, spune profesorul Richard Freund de la Universitatea din Hartford, Connecticut, coordonatorul echipei spune, potriviti Reuters.

Pentru a repera situl oraşului, cercetătorii au folosit o fotografie din satelit din adâncurile rezervaţiei naturale Dona Ana Park, aflată la nord de Cadiz, locul pe care îl bănuiau ca fiind adevăratul aşezământ al Atlantidei.

Ajutaţi de radare de mare adâncime, hărţi digitale şi alte tehnologii subacvatice, aceştia spun că ruinele oraşului antic se află scufundat în mlaştinile Dona Ana Park, îngropate în noroi, alături de situri ale altor oraşe antice care au existat pe teritoriul actualei Spanii, despre care se presupune că au fost construite de către supravieţuitorii tsunami-ului care a distrus Atlantida.

Atlantida – un oraş, mai multe aşezări

Numeroşi cercetători au susţinut, de-a lungul timpului, că au descoperit legendarul oraş.

În 1997, oameni de ştiinţă ruşi pretindeau că au găsit Atlantida la 100 de mile de Land’s End. Trei ani mai târziu, oraşul pierdut era plasat în apropierea coastelor turceşti, în Marea Neagră. Un arhitect american descoperea şi el Atlantida în 2004 în Marea Mediterană, între Cipru şi Siria. În 2007, cercetătorii suedezi pretindeau că Atlantida ar fi situată în Marea Nordului.

Atlantida a fost observată chiar şi pe Google Earth, la începutul acestui an, o serie de linii paralele, asimilabile unor străzi, fiind remarcate în Oceanul Atlantic, în largul coastelor africane. La puţin timp însă, Google a dezminţit descoperirea sa.

Mitul Atlantidei în scrierile lui Platon

Posibila existenţă reală a Atlantidei a fost intens dezbătută încă din antichitate, însă fost de obicei respinsă. Puţin cunoscută în evul mediu, legenda a fost redescoperită de umanişti în perioada modernă.

În relatarea lui Platon, Atlantida era o putere navală, cu baza pe o insulă sau continent aflată dincolo de coloanele lui Hercule (strâmtoarea Gibraltar astăzi), care a cucerit regiuni întinse din Africa şi Europa de Vest, potrivit Wikipedia. După o încercare eşuată de invadare a Atenei, Atlantida s-a scufundat în ocean. Acest eveniment s-ar fi petrecut cu 9.000 de ani înainte de Solon (aproximativ 9.500 î.Hr.)

Atlantida din dialogurile lui Platon este considerată de către filosofi un mit creat de acesta pentru a-şi susţine teoriile politice. Unii cred că Platon s-a inspirat în crearea oraşului mitic plecând de la erupţia vulcanului Thera, războiul troian, sau din evenimente istorice cum sunt distrugerea aşezării Helike în 373 î.Hr. sau invazia eşuată a Siciliei de către atenieni din 415 – 413 î.Hr.

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro