Cele mai urmărite seriale tv ale anilor ’90

De Nicoleta Galeteanu pe

Le urmăream seară de seară, eram „la curent” cu noile sezoane şi nu ratam niciunul. Fiecare dintre noi cred că a îndrăgit cândva un serial sau cel puţin un actor de dragul…
 … căruia urmărea un serial. 

„MASH”, „Beverly Hills”, „Baywatch” sau „Maddie şi David” sunt sitcomuri care s-au bucurat de un succes răsunător în întreaga lume, au fascinat adolescenţa multora dintre noi, iar îndrăgitele personaje au născut adevărate pasiuni.

Cine nu şi-a dorit să fie detectivul inteligent care rezolvă cu genialitate cele mai odioase cazuri de crimă, precum Scully sau Mulder? Sau câţi dintre noi nu s-au imaginat măcar o dată într-o aventură palpitantă, alături de cei mai influenţi mafioţi ai Clanului Soprano?

Dacă ai uitat cumva ce anume te ţinea în faţa televizorului cu sufletul la gură în fiecare seară, iată mai jos topul celor mai urmărite seriale, difuzate de posturile româneşti în anii ’80 şi ’90.  
 
„Bătrânul” serial „MASH” (Mobile Army Surgical Hospital) a fost unul dintre cele mai bune comedii produse vreodată. Regizorii au reuşit să ţină audienţa cu sufletul la gură din 1972 până în 1983.  

Deşi serialul a fost aproape de anulare, din cauza audienţelor scăzute înregistrate în primul sezon, „MASH” a urcat rapid în topul celor mai apreciate seriale de comedie şi, mai mult, a devenit un fenomen în perioada tumultoasă a anilor ’70 (ultimii ani ai războiului din Vietnam), datorită umorului bun şi a scenariului dramatic inspirat.  

Cele mai urmărite seriale tv ale anilor '90Difuzat prima oară în urmă cu 30 de ani, „Dallas” a fost, fără îndoială, unul dintre cele mai urmărite seriale TV ale tuturor timpurilor.

Istoricii televiziunii au dezbătut îndelung motivele care au stat la baza uriaşelor audienţe de care s-a bucurat serialul.

Filmat între anii 1978 şi 1991, milioane de oameni din lumea întreagă au urmărit viaţa aventuroasă a lui JR Ewing, într-o poveste despre bogăţie, sex, intrigi şi luptă pentru putere.

Dr. Quinn” care a a convins, probabil mulţi copii să devină doctori, este un alt serial de mare succes.

Aventurile doctoriţei care se mută în Colorado pentru a practica medicină erau urmărite cu”sfinţenie” de toată familia în anii ’93. Eroina reuşeşte, aşadar, să câştige nu doar încrederea orăşenilor din Colorado Springs, ci şi milioane de telespectatori din toată lumea.  

Cele mai apreciate seriale de criticii de specialitate
 
Dintre toate însă, Twin Peaks”, „Dosarele X”, „Clanul Soprano” sunt considerate unele dintre cele mai reuşite producţii de serie realizate vreodată, unde Clanul Soprano ocupă primul loc într-un clasament realizat recent de The Guardian.  

Umorul bizar, stilul încântător al detectivului Dale Cooper, precum şi scenariul inteligent au făcut din „Twin Peaks” un succes răsunător şi surprinzător. La scurt timp după finalul ambiguu al primei serii, popularitatea filmului a atins apogeul, pentru a da naştere a ceea ce s-a numit „Peaksmania”, publicul fiind fascinat de personajul extravagant interpretat de Kyle MacLachlan, agentul Dale Cooper.
 
În 1990, serialul a fost nominalizat la nu mai puţin de opt premii Emmy, dar nu a primit niciunul.

The Sopranos„, o producţie în şase sezoane produs de HBO, a câştigat nu mai puţin de cinci Globuri de Aur şi trei premii Emmy. Filmul reuşeşte să surprindă cu umor negru şi realism adevărata viaţă a unui clan mafiot aflat la apogeul puterii, condus de un lider carismatic.

Tony Soprano, personajul care l-a consacrat pe James Gandolfini, este şeful gansterilor şi totodată capul familiei, care trebuie să facă faţă multor responsabilităţi.
 
Succese reluate

Cele mai urmărite seriale tv ale anilor '90Celebrul serial „Baywatch” şi-a câştigat rapid audienţa în anii ’90 şi a făcut furori datorită frumoaselor actriţe, precum Pamela Anderson, Carmen Electra sau Anna Nicole Smith, devenite celebre în urmă rolurilor de salvamari.  
 
Datorită succesului pe care l-a inregustrat, regizorii filmului au anunţat că urmează să producă un film pentru marile ecrane, însă, într-o noua formulă.

David Hasselhoff se pare că intenţionează să revină în rolul care l-a consacrat, chiar dacă acum are 56 de ani.
 
La rândul lui, serialul „Melrose Place” a cucerit cu siguranţă inimile multor pasionaţi de film. Intrigi, iubire, acţiune imprevizibilă au făcut vreme bună deliciul admiratorilor, drept pentru care, regizorii celebrului sitcom al anilor ’90 s-au gândit şi ei la o serie noua.

Astfel, Sydney, Lauren, Ella şi David revin din ianuarie pentru admiratorii lor, într-o ipostază misterioasă, de această data, pentru că „nimeni nu este aşa cum pare”.
 
În anii ’97 TVR începe difuzarea serialului „Sunset Beach„, care îi aduce o audienţa deloc de neglijat. Povestea a captat atenţia încă de la început numeroşi telespectatori, după ce chiar în primul serial protagonistă (Meg) descoperă în ziua nunţii că iubitul ei o înşelase cu soră să. Profund dezamăgită, această se mută din Kansas în Sunset Beach unde îl va cunoaşte pe Ben.  

Toată lumea îşi aminteşte audienţa enormă pe care a avut-o telenovelă braziliană „Sclava Isaura„. În 1992, a fost liderul incontestabil de audienţp, aşa că interesul telespectatorilor pentru acest serial i-a convins pe regizori să producă o versiune recentă a serialului în 2004.
 
Beverly Hills 90210” a fost al treilea serial care făcea furori în România de după ’89, după succesul pe care îl avuseseră primele hituri tv străine, „Dallas” şi „Sclava Isaura”.  
 
Numeroşi admiratori şi-au descoperit identitatea în adolescenţii din exclusivistul liceu fictiv West Beverly Hills High School – Kelly, Brenda, Dylan sau Brandon, care au reprezentat generaţia tânără la acea vreme.  
 
Ca şi în cazul celorlalte sitcomuri de succes, actorii din „Beverly Hills” îşi continuă peripeţiile, aşa încât cei patru şi-au reluat locurile în bănci din septembrie 2009. Este vorba despre un spin-off al serialului „Beverly Hills 90210″, care a fost produs de regretatul Aaron Spelling. În noul serial de televiziune, Kelly va fi consilier educativ la liceul la care a învăţat.

Fără doar şi poate, „Black Beauty este una dintre cele mai iubite poveşti despre animale care au existat vreodată, aventurile armăsarului negru au aprins imaginaţia multor copii de pe întreagă planetă.  
  
Cele mai urmărite seriale tv ale anilor '90Pentru cine îşi aminteşte, serialul de comedie „Maddie şi David” (Moonlighting) a fost, de asemenea, un serial celebru şi gustat de public.

Meritele celor doi detectivi particulari plini de mister şi umor au adus serialului 3 Globuri de Aur şi 16 nominalizări la premiile Emmy.  
 
În 1988, Jack Killian se reîntoarce în lumea crimei, după un criminal în serie îl sună în miez de noapte şi îi mărturiseşte crimele pe care le săvârşeşte.  
 
Midnight Caller” a fost, la acea vreme, probabil primul serial poliţienesc care a ţinut în suspans milioane de telespectatori din toată lumea.
 
Cel mai urmărit serial de comedie din toate timpurile este, cu siguranţă, „Familia Bundy„, care se face remarcat datorită ciudăţeniei lor, în care doar câinele pare să fie cel mai normal.

Aceeaşi faimă a familiei se va răsfrânge mai târziu şi asupra talentaţilor actori. După încheierea filmărilor, aproape toţi protagoniştii serialului au avut o carieră reuşită. Filmul s-a bucurat de un succes internaţional spectaculos, fiind reluat şi redifuzat cu regularitate de posturile de televiziune. 

Foto: Nortfhoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro