România este binecuvântată cu resurse bogate de apă, cu sute de râuri și lacuri cu apă dulce, cu izvoare subterane pe care le captăm pentru nevoile noastre zilnice. Dar ultimii ani au fost secetoși, zeci de pârâuri și lacuri au secat definitiv în țară și trebuie să ne gândim din ce în ce mai serios să facem economie cu cea mai preț resursă naturală. Află cum să scazi consumul de apă în mod inteligent și cum poți reduce factura la jumătate!
Prețul apei crește în mod constant, iar gospodăriile conectate la rețeaua de apă a localității primesc facturi tot mai mari de la un trimestru la celălalt. Pe măsură ce ne confruntăm cu noi perioade secetoase, apa devine o resursă tot mai scumpă.
Dar prețul pe metru cub de apă și factura nu trebuie să fie singurul motiv pentru care este bine să scazi consumul de apă! Fiecare dintre noi trebuie să fie conștient de faptul că apele reziduale, încărcate cu detergenți, grăsimi și diverse substanțe toxice din gospodărie sunt greu de tratat.
Un preț tot mai scump pentru sănătate și mediu
Procesul de curățare a apelor este deosebit de scump, iar prețul va crește în timp și se va reflecta tot în facturile noastre. Iar la acest aspect trebuie să adăugăm un lucru care nu ne face deloc cinste: mii de gospodării din zonele rurale deversează apele reziduale direct în natură, pe albia unui pârâu care trece pe lângă curte sau, pur și simplu, undeva, în spatele casei.
Poluăm din ce în ce mai puternic apele, aruncăm gunoaie și reziduuri pe malul apelor curgătoare, distrugem solul cu fertilizatori inutili care ajung în apele freatice, iar toate aceste acțiuni distrugătoare pentru mediu ne costă din ce în ce mai scump sănătatea!
Nu este deloc greu să reduci consumul de apă și să acționezi responsabil, atât pentru bugetul tău, dar mai ales pentru sănătate și pentru un mediu mai curat! Iată ce înseamnă un consum de apă ridicat într-o gospodărie și ce soluții simple poți pune în practică pentru a reduce consumul de apă zilnic. Efectul va fi resimțit chiar din prima lună, când factura la apă va fi mai mică, poate chiar la jumătate de preț!
Fiecare dintre noi urmărește cu atenție ceasurile care înregistrează consumul de apă, fie că locuim la bloc sau într-o casă la curte, legată la rețeaua de apă publică.
O gospodărie cu două persoane consumă în medie între 3 și 4 metri cubi de apă rece pe lună și aproximativ 3 metri cubi de apă caldă. Numai un duș scurt de 5 minute îți încarcă factura la întreținere cu 80 de litri, iar o baie relaxantă în cadă poate să însemne un consum de peste 150 de litri de apă caldă. Simplul fapt că tragi apa la toaletă înseamnă un consum de 7 – 10 litri de apă, iar o persoană care stă o zi întreagă acasă va utiliza toaleta cel puțin de 5 – 6 ori.
Spălatul vaselor este o altă activitate care consumă foarte multă apă, deoarece mulți dintre noi lăsăm să curgă apa în jet puternic, chiar dacă am putea închide robinetul în timp ce frecăm bine cu detergent vasele și oalele.
O mașină de spălat rufe utilizează între 40 și 60 de litri la un ciclu de spălare, iar spălatul unor rufe cu mâna și clătitul lor în două – trei ape înseamnă un consum mult mai mare decât ne-am aștepta.
În multe gospodării se irosește apa pentru udatul gazonul, pentru spălatul autoturismului, pentru spălatul trotuarelor și teraselor de lângă casă cu jet puternic, în loc să se folosească aparatele moderne cu jet de apă și aer care pot reduce consumul de apă cu aproximativ 30%.
Cum să scazi consumul de apă în bucătărie
Gospodinele calculate știu deja o mulțime de trucuri prin care pot reduce volumul de apă consumat cu diverse activități casnice. Iată câteva trucuri vechi, pe care le foloseau bunicile și mamele noastre, dar și câteva soluții moderne care te ajută să scazi consumul de apă în bucătărie aproape la jumătate.
Spală vase economic: pune vasele pline de grăsime sau sosuri la înmuiat într-un lighean cu apă caldă și detergent. În loc să le speli sub jet puternic de apă fierbinte și să consumi de trei ori mai multă apă, le lași la înmuiat, apoi le clătești rapid, fără prea mare efort.
Spală verdețurile, legumele și fructele economic: cea mai bună metodă să speli legumele cât mai responsabil este să le pui la înmuiat în castroane cu apă rece pentru câteva minute, apoi să schimbi apa și să le clătești. Ar fi indicat în prima apă să pui bicarbonat de sodiu care are capacitatea de a neutraliza o parte din pesticidele cu care sunt stropite legumele și fructele. Cu această soluție faci și economie la apă și ai grijă și de sănătatea ta!
Investește într-o mașină de spălat vase: contrar opiniei generale, mașina de spălat vase chiar face economie în bucătărie și este cu atât mai utilă într-o familie cu trei sau patru membri, unde se adună o mulțime de vase și pahare murdare la fiecare masă. În mașina de spălat pui toate tacâmurile murdare împreună și sunt spălate și igienizate perfect. Când le speli de mână, la chiuvetă, rând pe rând, consumi de trei ori sau chiar mai multă apă.
Economisește când faci curat: în fiecare zi curățăm câte ceva prin bucătărie, spălăm cuptorul, plita, masa, blatul sau podeaua pe care mai sar stropi de grăsime. În loc să lași apa de la chiuvetă să curgă continuu atunci când speli prin bucătărie, mai bine pui apă curată cu detergent într-o găleată de mici dimensiuni, cureți totul, apoi clătești cu apă curată.
Folosește forța aburilor: Un aparat inteligent care te ajută foarte mult să scazi consumul de apă și să faci economie de apă, atunci când faci curat, este aparatul cu aburi. Acesta produce aburi fierbinți cu care înmoi rapid grăsimea de pe faianță și de pe gresie, igienizezi masa și blatul din bucătărie sau cureți plita și cuptorul. Pulverizezi aburii calzi acolo unde este necesar, apoi cureți cu puțină apă și detergent și, la final, limpezești cu o lavetă înmuiată în apă curată și bine stoarsă. Vei avea bucătăria lună în fiecare zi!
Cum scazi consumul de apă în baie
Bucătăria este un mare consumator de apă, dar în baie se consumă și mai multă apă, deoarece aici folosim toaleta de mai multe ori pe zi și facem cel puțin un duș de fiecare membru al familiei. Ba chiar copiii preferă să se bălăcească în cada plină cu apă!
Redu consumul de apă pentru igiena personală: închide robinetul cât timp te săpunești pe mâini sau în timp ce îți periezi dantura cu pasta de dinți, apoi deschide iar robinetul să te clătești bine. De asemenea, când faci duș, închide apa cât timp te săpunești sau te șamponezi, apoi o deschizi să te clătești bine pe corp sau pe cap. Dacă îți faci un obicei din acest lucru, vei observa în timp că se vor reduce metri cubi de apă folosiți la baie. Același sfat este util în cazul bărbaților care se bărbieresc și uită să închidă robinetul sau în cazul femeilor care se epilează, lăsând apa să curgă în voie la duș inutil.
Colecteaza apa inteligent: dacă vine greu apa caldă, nu o lăsa să se irosească. Păstrează în baie câteva sticle de 5 litri și colectează apa rece, până când începe să curgă fierbinte. Această apă poate fi folosită pentru a curăța toaleta, pentru a spăla prin casă pardoseala sau pentru a uda florile.
Economisește apa când te speli pe mâini: pune un lighean de mici dimensiuni în lavoarul de la baie, când te speli pe mâini și pe față. Colectează apa, mai ales că are săpun, și folosește-o să cureți toaleta, în loc să tragi apa mereu și să irosești zeci de litri.
Investește într-o mașină de spălat economică: în general, mașinile de spălat cu încărcare frontală consumă mai puțină apă decât cele cu încărcare verticală. O mașină modernă este mult mai economică, are programe pentru consum redus și controlează excesul de apă. Merită să investești într-o mașină mai bună, mai ales dacă mașina ta de spălat s-a învechit. Spală rufele care nu sunt decât foarte puțin murdare sau transpirate cu un program redus de 20 de minute. Este suficient să ai rufe curate, iar în acest fel poți să scazi consumul de apă cel puțin la jumătate, față de un program obișnuit de spălare.
Montează un rezervor de toaletă cu dublă comandă: înlocuiește rezervorul mare al toaletei cu unul economic și mai ales cu unul cu dublă comandă, adică două clape. Apăsând clapa mai mică, se folosește o cantitate mai mică de apă pentru a curăța rapid toaleta pentru nevoile minore.
Alte soluții să reduci consumul de apă în gospodărie
Spală mașina la o spălătorie ecologică: în loc să speli mașina cu furtunul în curte și să risipești o cantitate uriașă de apă, mergi la o spălătorie ecologică. O altă soluție ar fi să o speli folosind o găleată cu apă, în locul jetului puternic al furtunului.
Înlocuiește gazonul cu trifoi și plante native: poate că îți place gazonul tuns periuță, dar acesta necesită multă apa vara pentru a fi întreținut. Înlocuiește gazonul cu trifoi pitic, care nu are nevoie de multă apă și nici de tundere regulată.
Lasă iarba mai mare: taie iarba din curte la o înălțime mai mare, astfel ea va umbri mai bine solul și îl va menține umed mai multă vreme după o ploaie, fără să mai fie nevoie să uzi des florile.
Folosește sistem cu picurare: deja se știe că sistemul cu picurare este cel mai bun în sere sau în straturile de flori și legume. Investește într-un sistem care poate fi setat să ude la anumite ore, cu un consum redus de apă, chiar dacă tu nu ești acasă!
Nu consuma inutil apa, care este o resursă vitală pentru noi toți! Factura la întreținere scade simțitor dacă învățați și tu și toți ceilalți membri ai familiei să folosiți apa rațional. În plus, protejezi mediul și sănătatea ta și a familiei tale!