Carmen Bin Laden, povara unui nume „dificil”

De Revista Unica, pe

La 10 ani de la atentatele de la 11 septembrie, Carmen Bin Laden (57 de ani) poartă încă povara unui nume „dificil”.

Cine este Carmen Bin Laden

Carmen s-a căsătorit în 1974 cu Yeslam, fratele mai mare al lui Osama, eveniment care i-a schimbat viaţa complet.

A fost căsătorită doar până în 1988, dar a avut cu fostul ei soţ trei fiice pe care le adoră şi pe care le-a crescut după valori occidentale: Wafah, Nadjia şi Noor.

Povara unui nume

Carmen şi fetele ei nu mai au de mult timp legături cu familia Bin Laden, dar numele pe care îl poartă le-a transformat în persona non-grata după atentatele de la 11 septembrie 2001, de la World Trade Center. Pentru a explica ruptura de familia Bin Laden, Carmen a scris, în 2004, cartea autobiografică „Înăuntrul Regatului. Viaţa mea în Arabia Saudită”.  

Mai multe detalii despre cum le-a afectat acest nume, dar şi despre viaţa lor după 9/11 aflaţi din interviul de mai jos, realizat în exclusivitate de revista „Unica”.

Cum ţi s-a schimbat viaţa după moartea lui Osama?

Carmen Bin Laden, povara unui nume "dificil"Primele mele gânduri s-au îndreptat către familiile victimelor şi sper ca moartea lui să le permită să închidă într-un fel acest capitol şi să le dea sentimentul că s-a făcut dreptate.

Dar ştiu că asta nu o să le ia suferinţa, durerea şi tristeţea pe care acest om le-a adus în vieţile lor în acea zi tragică.

Cât ne priveşte pe noi, viaţa şi dificultăţile noastre private au devenit publice, iar în ultimii zece ani a trebui să ne luptăm cu problemele pe care purtarea numelui de Bin Laden le aduce. Şi sunt conştientă că va trebui să ne luptăm cu asta pentru tot restul vieţii noastre.

Ce fac Wafah, Nadjia şi Noor? Fetele tale locuiesc aprope de tine, în Geneva?

Sunt bine şi încearcă să ducă o viaţă cât mai
normală. Sunt nişte fete sănătoase, inteligente şi pline de energie, iar eu sunt foarte mândră de ele.

Am încercat să găsesc veşti despre cariera muzicală a lui Wafah, dar nu am dat de nimic nou. Mai e interesată de o astfel de carieră?

Muzica este viaţa ei, continuă să scrie şi să compună, dar faptul că poartă numele de Bin Laden a fost un mare handicap pentru cariera ei. Este foarte pasionată, lucrează şi e foarte bucuroasă că face muzică.

În interviul ei din „GQ”, Wafah spune că tu te temi tot timpul pentru viaţa ei. Încă mai simţi asta, că viaţa voastră e mereu ameninţată?

Ca mamă, îmi voi face mereu griji pentru fiicele mele.

Cum ţi s-a schimbat viaţa după apariţia cărţii?

Carmen Bin Laden, povara unui nume "dificil"A fost important pentru mine să le spun familiilor victimelor de la WTC că inima noastră e alături de ei şi că împărtăşim şi noi durerea acestei ţări. Am fost şocate, scandalizate şi pline de tristeţe să vedem atâta suferinţă. Eu şi fetele mele am vrut să se ştie care este poziţia noastră şi că noi condamnăm cu toată fiinţa noastră aceste acte barbare, cu care din păcate am putea fi asociate din cauza numelui nostru.

Referitor la carte, am scris deja numeroase pagini prin care le explic fetelor de ce au fost nevoite să îndure respingerea tătălui lor şi a familiei acestuia, din cauza deciziei mele de a le creşte conform valorilor occidentale.

După publicare, reacţia a fost copleşitoare, cititorii ne-au trimis numeroase mesaje emoţionante. Le suntem foarte recunoscătoare, mai ales americanilor, pentru căldura şi înţelegerea lor, care le-au  ajutat pe fete să suporte mai uşor povara acestui nume.

Ai mai vorbit în ultima vreme cu Yeslam sau cu cineva din familia Bin Laden?

Nu, au trecut mulţi ani de când am vorbit ultima oară, iar el, nici în ziua de azi nu vrea să-şi vadă fiicele.

Am înţeles că Wafah are o relaţie dureroasă cu tatăl ei. S-a schimbat ceva la acest capitol?

Nu.

În carte spui că numele de Bin Laden este ca o închisoare. Crezi că e posibil pentru voi să scăpaţi din ea?

Carmen Bin Laden, povara unui nume "dificil"Schimbarea numelui nu a fost o opţiune pentru noi, căci nu avem nimic de ascuns şi nu vrem să minţim. Este un nume care ne va urmări mereu, dar alegem să explicăm şi sper cu sinceritate că vocea noastră îi va face pe oameni să înţeleagă mai bine situaţia femeilor din acea parte a lumii.  

Datorită situaţiei speciale pe care am avut-o acolo, am fost capabilă să analizez o societate pe care bărbaţii şi femeile o văd numai din perspectiva lor. Am realizat că să-mi cresc fetele după valorile occidentale în Arabia Saudită nu ar fi fost posibil. Am luptat mulţi ani pentru libertatea lor, pentru ca ele să poată să facă ce vor cu vieţile lor.

Iar că acum pot să le văd stăpâne pe vieţile lor şi luându-şi propriile decizii este ceea ce contează cel mai mult pentru mine. Dar sunt conştientă că povara numelui lor le va urma pretutindeni.

Citeşte în revista „Unica” de septembrie ce îşi amintesc despre tragedie câţiva români care erau la New York pe 11 septembrie 2001.

Vezi mai multe imagini cu Carmen bin Laden şi familia ei în galeria foto de mai jos!

Foto 1 – Cartea publicata la Editura Trei, pret 29.90 lei.
Foto 2 – În Santa Monica, in 1976, Carmen cu Wafah si Yeslam.
Foto 3 – Yeslam, Wafah, Najia (fiica mijlocie) şi Carmen Bin Laden, la reşedinţa lor din Jeddah.

Foto: editura Trei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!