Proiectul Bookcrossing se lansează în România

De Nicoleta Galeteanu pe

De aproape 10 ani, cititorii străini au renunţat la biblioteci în locul bookcrossing-ului. Nu mai împrumută cărţi pentru că le găsesc în parc, autobuz sau în cafenea.
Una dintre cele mai interesantes iniţiative livreşti, bookcrossing-ul va aşeza şi România pe harta bibliotecii universale, odată cu avalanşa de cărţi pe care o aduce Târgului Gaudeamus în acest an.

Dacă mergi la Târgul de Carte, care începe joi, 18 noiembrie, la Romexpo, pe lângă lansările – eveniment, vizitează zonele de tranzit („crossing zones”) deschise începând de vineri, de unde vei putea împrumuta una dintre zecile de cărţi puse în circulaţie de editurile Humanitas, Curtea Veche şi Polirom.

Cum înscrii cărţile?

Mai apoi, dacă îţi doreşti ca şi altcineva să citească o carte care ţi-a plăcut, trebuie să o înscrii pe Bookcrossing.com de unde obţii un cod unic BCID. Odată înregistrată, poţi lansa cartea pe www.radiocultura.ro/bookcrossingrrc, unde menţionezi apoi codul BCID, titlul cărţii, numele autorului, datele de contact şi o părere despre ea.

Ca zonă de lansare, poţi lăsa cartea la metrou, în troleibuz sau la Muzeul Ţăranului Român.

Iar dacă găseşti o carte Bookcrossing lasă un mesaj pe www.radiocultura.ro/bookcrossingrrc şi nu uita să o pui din nou în circulaţie.

Ce este bookcrossing?

Ideea revoluţionară a unei biblioteci ale cărei cărţi să circule liber în toată lumea îi aparţine antreprenorului Ron Hornbaker care a pus-o în aplicare în 2001. Site-ul www.bookcrossing.com are în prezent peste 814.000 de utilizatori şi zeci de mii de cărţi peste tot în lume.

Fiecare carte deţine un cod unic înregistart pe bookcrossing.com, un set de instrucţiuni şi sintagma citeşte şi dă mai departe.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro