Albert Einstein ar fi avut atitudini rasiste și xenofobe

De Oana Savin, pe
Albert Einstein ar fi avut atitudini rasiste și xenofobe, dezvăluie jurnalele de călătorie pe care celebrul fizician le-a scris în timpul unui turneu în Asia, în anul 1920.

Jurnalele, ce au fost redactate în perioada octombrie 10992 – martie 1923, în timp ce Einstein și soția sa au vizitat Asia, Spania și Palestina, conțin observații de călătorie, științifice, despre filosofie și artă.

Fizicianul îi descrie pe chinezi ca fiind „oameni muncitori, murdari și obtuzi”, notează Euronews.

Chinezii nu stau pe bănci în timp ce mănâncă, ci stau pe vine ca europenii când se ușurează în păduri. Totul se întâmplă în tăcere și discreție. Chiar și copiii sunt fără viață și par obtuzi”, a scris Einstein.

Totodată, el a remarcat „abundența de urmași” și „fecunditatea” chinezilor, adăugând: „Ar fi mare păcat dacă acești chinezi ar depăși numeric celelalte rase. Pentru cei ca noi, numai să ne gândim la asta ar fi total plictisitor”.

Citește și: Perle Evaluarea Națională 2018: Ce a scris un elev pe foaia de examen

Potrivit lui Ze’ev Rosenkranz, editor şi traducătorul jurnalelor şi director al Einstein Papers Project la California Institute of Technology, multe dintre comentariile fizicianului, mai ales la adresa chinezilor, sunt neplăcute și contrastează cu imaginea sa cunoscută, de simbol al activităților umanitare.

De asemenea, Einstein manifestă și misoginie.

Am remarcat ce diferenţă mică este între bărbaţi şi femei. Nu înţeleg ce formă de atracţie fatală inspiră femeile chineze care să îi fascineze pe corespondenţii lor masculini în aşa măsură încât să nu se mai poată apăra de formidabila binecuvântare a progeniturilor”, a mai scris el.

Pe de altă parte, Einstein vorbește pozitiv despre japonezi, despre care spune că sunt „decenți și foarte atrăgători”.

Jurnalele de călătorie ale lui Albert Einstein au fost publicate în premieră într-un volum de sine stătător, care include şi copii ale unor pagini din acestea, la Princeton University Press. Anterior, aceste jurnale au mai fost publicate doar în limba germană, ca parte a unei serii de autor care includea 15 volume.

Aceasta este pentru prima dată când jurnalele de călătorie ale lui Albert Einstein sunt accesibile publicului larg.

Citește și: Prezentare de modă inedită în Arabia Saudită: Manechinele, înlocuite cu drone VIDEO

Albert Einstein, care a fost recompensat cu premiul Nobel pentru fizică în 1921, a publicat, în 1905, teoria relativităţii restrânse, completată în 1915 cu teoria relativităţii generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetineşte în funcţie de viteza de deplasare a unui obiect în spaţiu, relativ la poziţia unui alt obiect. Teoria relativităţii a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului şi a spaţiului.

Sursă foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!