Psihologie: Cum îți faci copilul să te asculte

De Libertatea pentru femei pe

Se spune că înainte să ai pretenția ca micuțul tău să te asculte, ar trebui să îl asculți tu pe el. De multe ori, ai atâtea de făcut încât nu mai ai timp să stai de vorbă cu el. Și poate te întrebi ce ar putea să îți zică o mogâldeață de numai câțiva anișori?
Dar timpul trece, copilul crește și, dacă nu s-a obișnuit să comunice cu tine, nu o va face nici când va fi mare. Iar la pachet cu asta, ar putea să vină și faptul că, la rândul lui, nu te va asculta.

► Înțelege ce simte el

A-i acorda atenție arată că îi respecți sentimentele și îi dă timp să își exprime gândurile sau dorințele. Dacă nu faci asta, probabil că va începe să te preseze până va obține ce vrea. În plus, exemplul tău contează foarte mult. Dacă tu îl asculți, va proceda şi el la fel cu tine. Oprește-te din ceea ce faci și uită-te la el când vorbește. Arată-i că ai înțeles. Dă din cap și vezi care este sentimentul din spatele vorbelor sale. Uneori, nici el nu realizează ce simte, așa că spune-i cu voce tare ce gândești. De exemplu: „Înțeleg că ești supărat că trebuie să plecăm mai repede din parc”. Nu înseamnă neapărat că îi vei îndeplini dorința, dar îi arăți că ești atentă la ceea ce vrea el și la emoțiile lui, ceea ce îl va face mai înțelegător.

► Fii calmă și fermă

Atunci când vrei să îl rogi ceva, contează atât ce spui, cât și tonul vocii sau gesturile pe care le faci. Astfel, formulează cereri simple și clare. De exemplu: „Să fii acasă la ora 8.00” și nu „Să te întorci devreme”, „Înainte de lăsarea serii” etc., formulări care pot da naștere interpretărilor. Tonul nu trebuie să fie răstit, dar nici prea moale. Dacă îi spui ce vrei cu o voce ezitantă, nu te va asculta. Fii, în schimb, fermă. Atunci când nu ești de acord cu ce a făcut, folosește un ton autoritar, dar nu țipa. Nu îl cicăli. Prima dată, roagă-l frumos. Dacă nu dă niciun semn că te ascultă, spune-i calm ce îți dorești și consecințele, dacă nu te va asculta. A treia oară, treci la fapte. Dacă îi spui de mai multe ori același lucru, se va obișnui să te ignore.

► Stabilește limite clare

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu subliniază că atât cei mici, cât și adolescenții au nevoie de impunerea unor limite clare. Chiar dacă fac toate eforturile de a încălca regulile și se plâng mereu, copiii au nevoie de ele. „Nu este bine să cedezi în ceea ce privește reperele morale pe care vrei să le transmiți”, remarcă psihologul, adăugând că „oricâte crize ar face sau oricât ar arăta că refuză să asculte, copilul are nevoie de reguli din partea părinților. Acestea sunt valori la care nu trebuie să renunți ori interdicții care nu se negociază. Dacă cedezi, cel mic devine confuz și nu mai are nimic solid pe care să se bazeze”. În plus, ca să te faci ascultată, trebuie să construieşti o relație apropiată cu copilul tău. Asta înseamnă timp de calitate petrecut împreună, în care să vă arătați afecțiunea, să vă bucurați unul de celălalt și în care el poate să-ți spună orice. Dacă în puținele clipe pe care le petreci cu el nu faci decât să-l cicălești sau să-l cerți, efectul nu va fi cel dorit de tine.

LEGĂTURĂ CARE SE CULTIVĂ

Să-ți faci copilul să te asculte este o mare provocare, dar nu trebuie să devină o dorință înverșunată de a te impune sau o manifestare a orgoliului. Ține cont că relația voastră se cultivă încă din prima copilărie, respectându-i nevoia de afecțiune, dar și propria autonomie, mereu în extindere. Ai grijă să nu îl compari cu alți copii, desconsiderându-l pe el sau prețuindu-i mai mult pe ceilalți. Acest lucru va săpa adânc în stima lui de sine.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro