Lista de cumpărături pentru botez este complexă și bogată, dar ea ajută atât părinții, cât și nașii să pregătească tot ce este necesar pentru cel mai frumos eveniment din viața lor. Necesarul pentru botezul bebelușului trebuie gândit din timp, pornind de la cele mai mărunte lucruri, la suprizele pe care vrei să le pregătești cu ocazia marelui eveniment.
Ocupă-te din timp de lista de cumpărături pentru botez, chiar din primele săptămâni după naștere sau din momentul în care părinții te roagă să fii nașa copilului lor. Cu cât te pregătești din timp, cu atât va fi mai simplu când se apropie marele eveniment. Iar în articolul nostru vei găsi tot felul de sugestii și informații utile care te vor ajuta!
bebeluș în costumaș de botez
Completează lista de cumpărături pentru botez, de îndată ce stabilești data, biserica și localul la care dorești să se desfășoare petrecerea după slujba de creștinare. Discută cu preotul din comunitatea ta despre pregătirile pentru biserică.
trusou pentru botez
Conform tradiției, nașa trebuie să îmbrace bebelușul după ce este creștinat și trebuie să fie pregătită cu un trusou complet și cu o ținută deosebită, din materiale de cea mai bună calitate. Costumașul bebelușului trebuie să iasă în evidență prin culori delicate, materiale fine precum catifeaua, voalul sau dantela, prin mici accesorii și pantofiori de gală.
băița după botez
A doua zi după botez, nașii merg acasă la finul lor să participe la prima băiță după mir. În mod popular se numește scoaterea din mir, iar nașa este cea care trebuie să spele copilul, alături de mamă și, eventual, alături de bunici sau de moașă. La prima băiță după mir participă doar femeile.
În tradiția populară, băița de a doua zi făcută de nașă este un ritual prin care nașii își arată încă o dată afecțiunea, grija și ocrotirea lor față de micuț.
Înainte de băiță, nașa unge bebelușul cu mir și pune fașa în cădiță. Este bine să spună Tatăl nostru sau să descânte copilul pentru a fi ocrotit de rele și de boli. Se aprinde alături și lumânarea de la botez.
După băiță, tradiția spune că apa trebuie vărsată la rădăcina unui copac, iar fașa pusă la uscat și apoi păstrată în cutia cu amintiri a bebelușului. Nașa îmbracă bebelușul cu hăinuțele cele noi și îl aduce în mijlocul familiei, să îl vadă și tata, nașul și celelalte rude care mai sunt invitate. I se pun bani pe piept, să fie norocos și musafirii cinstesc un pahar de vin pentru sănătatea lui și pentru norocul lui în viață.
foto: Shutterstock
Află cât de bine te potrivești cu partenerul tău!