Cât este amenda pentru permisul auto expirat în 2022

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 20 iulie 2022, 11:21

Șoferii care merg cu permisul auto expirat în 2022 riscă amenzi mari, potrivit noului cod rutier. Mai mult, aceștia sunt sancționați și cu puncte de penalizare.

Conducătorii auto care circulă pe drumurile publice cu permisul auto expirat în 2022 riscă o amendă usturătoare, dar și puncte de penalizare. Cu amendă se pot alege și șoferii care nu prezintă polițiștilor, la cererea acestora, permisul de conducere, documentul de identitate sau cel de înmatriculare a mașinii.

Cât este amenda pentru permisul auto expirat în 2022

Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat în 2022 constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat, se arată în Codul Rutier 2022, potrivit antena3.ro.

Șoferii care sunt opriţi de către Poliţie şi au permisul de conducere expirat în 2022, pot primi o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei, dar şi de puncte de penalizare.

Un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2022. Astfel, 870 lei reprezintă 6 punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă 8 puncte de amendă.

Dacă amenda este plătită în 15 zile lucrătoare, este redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei.

Punctele de penalizare, acestea se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite.

Unde se plăteşte amenda pentru permisul auto expirat în 2022

Șoferii care au fost prinși cu permisul auto expirat în 2022 pot plăti amenda la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic. Conducătorii auto nu mai sunt nevoiţi să facă dovada plății către Poliție.

Instituţia va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal are o serie unică de evidență.

Citește și: „Unde erați atunci când Oana Roman era batjocorită zilnic?”. Răzvan Popescu, de la Radio Zu, mesaj dur în contextul scandalului cu George Buhnici

Mesaje de Sfântul Ilie. Felicitări și urări pentru cei dragi!

Cristina Bălan, despre declarațiile lui George Buhnici: „Vergeturile sunt semnele unei sarcini dificile, cu doi copii. Ar trebui să îmi fie rușine?”

Andreea Marin, criticată după ce s-a afișat în costum de baie în mediul online. „Te știam o femeie decentă!”

Ce amendă pot primi șoferii care nu au permisul auto asupra lor

Nu doar șoferii care au permisul auto expirat în 2022 sunt pasibili de amendă. Refuzul înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului se sancționează cu aplicarea a 4 puncte de penalizare. În aceeași categorie intră și cei care nu au documentele asupra lor.

Potrivit articolului 35, alin. (2) din OUG nr. 195/2002, nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv între 6 și 8 puncte-amendă.

Șoferii care își uită permisul acasă pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 870 de lei și 1.160 de lei.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!