Absolventă de facultate la 94 de ani

De Erika Chivu pe

La vârsta când unii se mulţumesc să-şi aştepte moartea, alţii mai curajoşi iau ca atare zicala „Omul cât trăieşte învaţă” şi se întorc pe băncile şcolilor şi facultăţilor.
Printre aceştia din urmă se numără Hazel Soares, o americancă din California care şi-a primit recent diploma de licenţă. La 94 de ani, ea este pe locul doi în topul celor mai în vârstă absolvenţi. Pe locul întâi este deocamdată Nola Ochs, tot din SUA, care şi-a luat diploma la 95 de ani, iar acum, la 98 de ani, a terminat şi masterul.

Nascută în 1915, Hazel Soares a fost martoră la alegerea a 15 preşedinţi americani, la două războaie mondiale, la începuturile aviaţiei comerciale şi la primii paşi ai omului pe lună. A vrut să meargă la facultate imediat după liceu, în 1932, dar atunci era în timpul Marii Crize Economice şi nu oricine îşi permitea o facultate. Totuşi, Hazel nu a renunţat la visul ei.

între timp, s-a căsătorit de două ori şi a născut şase copii, care i-au dăruit 40 de nepoţi şi strănepoţi. După ce a lucrat toată viaţa ca asistentă medicală şi organizator de evenimente, bătrâna a decis că e mai bine să iasă la pensie şi să-şi urmeze visul de a face facultatea.

Timp de şase ani a făcut nişte cursuri postliceale pe care le-a terminat la 85 de ani, iar în 2007 a intrat la facultate.

Rudele care i-au făcut galerie la ceremonia de absolvire sunt cum nu se poate mai mândre de Hazel. Acum, că este licentiata în istoria artei, ea plănuieşte să se angajeze la un muzeu. Familia ei nu pare uimită de o aşa decizie. Hazel este încă o soferiţă foarte bună, nu ia medicamente, înoată zilnic şi merge la doctor doar o dată la trei ani, pentru analize de rutină.

Cele două americance nu sunt singurele care vor să acumuleze noi cunoştinţe, indiferent de vârstă. Cel mai în varsta om care şi-a primit doctoratul este englezul Michael Cobb, care avea 91 de ani când a absolvit cursurile de doctorat şi nu la orice universitate, ci la Cambridge.

Kenianul  Kimani Maruge a deţinut mult timp recordul pentru cea mai în vârstă persoană înscrisă la şcoala primară. În 2004, la 84 de ani, el a intrat în clasa întâi, devenind coleg de şcoală cu doi din cei 30 de nepoţi ai lui. Bătrânul a murit în 2009, răpus de cancer.

Recordul actual îi aparţine unei bătrâne din China, care a început clasa întâi la 102 ani. Ma Xiuxian a început să lucreze la 13 ani, s-a căsătorit la 18 şi are nouă copii. Singura ei nemulţumire a fost că nu a reuşit să meargă la şcoală. Când a declarat asta într-un ziar, directorul şcolii din oraş a invitat-o să se înscrie în clasa întâi, iar Ma n-a refuzat.

Şi românii învaţă la bătrâneţe

Chiar dacă românii nu sunt atât de longevivi ca asiaticii, nu ducem lipsă nici noi de studenţi la vârsta a treia.

Un botoşănean a devenit boboc anul trecut, la Universitatea Danubius din Galaţi, la 76 de ani. Mircea Vizitiu era pensionar de 20 de ani când a decis să-şi lărgească orizonturile.

În 2008, cel mai bătrân student din Iaşi era un bărbat de 62 de ani, care urma facultatea de Textile. Anul trecut, recordul lui a fost bătut de o pensionară în vârstă de 63 de ani care a intrat în anul I la Filosofie.

Tot în 2008, la Oradea, Dumitru Maniu trecuse de prima sa sesiune, la 59 de ani. Tocmai terminse şi liceul, la seral.

Sunt cazuri care dovedesc că niciodată nu e prea târziu pentru a te reorienta profesional sau pentru a-ţi împlini, pur şi simplu, un vis mai vechi.  

Foto: Youtube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro