Consultant financiar: Nu face aceste greșeli cu banii tăi!

De Dana-Ruxandra Panghe pe
Unica.ro a stat de vorbă cu un trainer în educație financiară și a aflat ponturi pentru a-ți economisi banii fără să te frustrezi și cum să îți manageriezi eficient bugetul familiei.

Vezi și: Top 5 femei puternice care ne-au inspirat în 2017

Adrian Asoltanie este trainer în educație financiară și, întrebat de Unica.ro care crede că este prima greșeală pe care o fac oamenii legat de banii care le intră în casă lunar, specialistul a răspuns: „Prima greșeală este că nu au un buget. Adică nu pun pe hârtie banii care intră și banii care ies din casă“, spune acesta.

Mai mult, a doua recomandare a specialistului financiar ar fi să înmulțești cu 12 sumele respective, pentru a înțelege cât cheltuiești pe an pentru acele lucruri sau amploarea unor decizii pe care le iei, și care pot părea minore, dar care într-un an sau peste zece ani se pot dovedi a fi catrastofale.

Al treilea sfat pe care ni-l dezvăluie trainerul în educație financiară este ca în ziua de salariu să pui deoparte o mică sumă doar pentru tine. „Oamenii nu sunt obișnuiți să se pună pe ei primii!“, spune consultantul. „Adică nu își creează obiceiul de a se „plăti” primii pe ei.“ Nu contează procentul, accentuează Asoltanie, ci obiceiul e cel ce este important. Fie că pui deoparte 10, 50 sau 100 de lei, ideea e să te obișnuiești să pui deoparte.

În plus, specialistul recomandă să notezi undeva tot ce cumperi, pentru că abia apoi vei sesiza că unele lucruri pe care le-ai achiziționat pur și simplu nu au nici un sens și că nu a meritat să cheltuiești acea sumă de bani.

Ascultă clipul video și află cum să ai grijă de finanțele și de banii tăi!

Foto: Vlad Chirea.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro