Viața neștiută a cântăreței Edith Piaf. Și-a recăpătat vederea la 3 ani, a debutat la circ și a murit la un an de la căsătorie

De Ovidiu Cojocaru, pe Ultimul update Luni, 19 decembrie 2022, 14:42

Dacă ar mai fi trăit, îndrăgita cântăreață Edith Piaf și-ar fi serbat astăzi ziua de naștere. Născută pe 19 decembrie 1915, ea a fost una dintre cele mai apreciate actrițe și interprete, iar acest statut și-l păstrează și acum la câteva decenii de la deces.

În cultura franceză și europeană a secolului 20, șansonetista franceză, cunoscută și sub numele de alint de Privighetoarea, ocupă un loc unic, exprimând prin vocea și interpretările sale deosebite, angoasa și frământările unei întregi generații de francezi.

Viața neștiută a cântăreței Edith Piaf

Pe numele ei complet, Edith Giovanna Gassion era pariziancă get-beget. Copilăria ei s-a derulat prin cele mai mizerabile și sărace unghere ale “orașului luminilor”. Mult mai târziu, ziaristul pe care vedeta îl plătea pe furiș, a creat legenda potrivit căreia starul s-ar fi născut chiar pe treptele casei de la numărul 72, de pe strada Belville, de unde a fost “culeasă” de un jandarm local. Astăzi locul cu pricina este vizitat de numeroșii turiști, incântați să citească plăcuța prinsă pe clădire.

Edith Piaf, cântăreațăIcon photoVEZI GALERIA FOTO (1 / 9)

Mama lui Edith era cântăreață de cabaret. Și-a abandonat soțul-acrobat, la nici doi ani după nașterea fetiței. Micuța, care avea să fie în viitor o cântăreață cu o carieră strălucită, a fost lăsată în grija bunicilor săi. Copilăria lui Edith este departe însă de a fi fost una fericită. Uneori, în loc de lapte, bunica alcoolică îi strecura în biberon vin. Auzind cum este tratată fiica sa, tatăl a luat-o de la bunici și a încredințat-o mamei sale, patroana unei case de toleranță. 

Citește și: Maria Dragomiroiu și soțul ei nu au avut nicio vacanță împreună, în 35 de ani de căsnicie. Decizia luată de cântăreață înainte de Crăciun / Exclusiv

Fetița nu avea decât 3 anișori, cand medicii au observat că ea, pracatic, și-a pierdut văzul. Bunica, alături de “fetele” sale de la bordel, s-au hotărât s-o ducă pe Edith la moaștele Sfintei Tereza, sperând la o vindecare miraculoasă.

Legenda spune că minunea s-ar fi întâmplat la fix o săptămână,  după ce copila a umblat, purtând legată la ochi o basma în care femeile puseseră pământ de pe mormântul sfânt. De atunci, Edith Piaf a purtat mereu la gât un medalion cu chipul Sfintei Tereza, nescăpând nicio ocazie de a se ruga, în toate bisericile pe care le întâlnea în turneele sale. 

9 ani, vârsta de debut către o carieră internațională

De la vârsta de 9 ani, Edith a urcat pe scenă. Tatăl său, întors din armată, o lua în turneele sale cu circul. Iar de la 15 ani, Edith dădea deja propriile reprezentanții, în stradă și prin piețe, alături de prietena sa cea mai buna, Simone.

La vârsta de 17 ani, Édith rămâne însărcinată în urma unei legături cu un anume Louis Dupont. Fiica sa, Marcelle, va muri însă de meningită în anul 1935. Părăsită de „P’tit Louis”, Édith – în vârstă acum de 20 de ani – decade tot mai mult, ajungand să frecventeze straturile cele mai de jos ale societății pariziene, lumea vagabonzilor, a proxeneților, a traficanților de droguri, a prostituției. Continuă insă să cânte pe străzile Parisului, pentru a-și asigura o existență de mizerie, scrie femeide10.ro.  

Numele devenit celebru – acela de “Piaf” – i-a fost dat viitoarei vedete de către Louis Leplee, patronul unuia din cabaretele pariziene. Grație eforturilor acestuia, a sosit și momentul primului succes răsunător : în 1936 Edith Piaf înregistrează primul său disc.

Citește și: Exclusiv. Cât de mult s-a schimbat viața Anei Bodea, actrița principală din Lia, de când a devenit vedeta Antena 1: „Îmi e foarte greu”

Însă foarte curând, Louis este găsit mort în așternutul său, și cineva dintre admiratorii “nebăgați în seamă” de Edith,  se răzbună pe ea, făcând un denunț mincinos la poliție, pe numele artistei. Din fercire, nu s-au putut aduna suficiente probe, pentru a o incrimina pe artistă.

Momente de cumpănă în viața cântăreței din Paris

Grație mărinimiei lui Edith, mulți tineri talentați ai acelor vremuri au reușit să se afirme. Printre ei, Yves Montand și Charles Aznavour. Pasiunea cu care s-a îndrăgostit de celebrul boxer al acelor vremuri, Michel Cerdan a inspirat-o pe Edith în crearea acelui nemuritor “L’hymne a l’amour”.

În octombrie 1949, Michel Cerdan, pe atunci în vârstă de 33 de ani, a decolat spre New York, unde Edith se afla în turneu. Avionul său s-a prăbușit însă în Atlantic, și odată cu el a pierit una din cele mai furtunoase iubiri ale planetei. Distrusă de acest eveniment, Edith a început să-și injecteze morfină. 

În iulie 1951, Edith a fost victima unei catastrofe rutiere, împreună cu Charles Aznavour, care îi era nu numai partener, ci și protejat, secretar și șofer personal. Grav accidentată, lui Piaf i s-a administrat din nou morfină, iar peste un an, vedeta avea să înceapă primul său curs de  tratare a dependenței de narcotice. 

La începutul anului 1959, în cursul unui concert triumfal la New York, Édith se prăbușește epuizată pe scenă. Internările în clinici se succed una după alta. În ciuda stării sale de sănătate deplorabile, cucerește din nou Parisul în 1961 într-un concert în sala Olympia, cu noul său chanson„Non, je ne regrette rien”.

Edith Piaf a murit la vârsta de 47 de ani, răpusă de povara nenumăratelor boli și depresii. Auzind de moartea sa, scriitorul și pictorul Jean Cocteau, bun prieten al artistei, a spus : “Nu am mai cunoscut niciodată pe cineva care să nu aibă niciun pic de grijă de sufletul său, cum făcea Edith. Ea nu numai că se consuma, dar făcea o adevărată risipă de suflet : era ca și cum… ai arunca aur pe fereastră”. 

Artista a fost căsătorită de două ori. Primul mariaj a fost împreună cu Jacques Pills, între anii 1950-1956. Ulterior, Edith Piaf și-a refăcut viața alături de Theo Sarapo. S-au căsătorit pe 9 octombrie 1962, iar la fix un an, pe 10 octombrie 1963 franțuzoaica s-a stins din viață

Sursă foto: Hepta / Profimedia Images

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!