Previziuni șocante: SUA ar putea ajunge la 2,2 milioane de decese din cauza coronavirusului

De Raluca Vițu, pe

Colegiul Imperial din Londra a elaborat un model al propagării pandemiei de coronavirus care a avut un impact profund asupra politicilor publice .

Potrivit simulărilor, în cel mai grav scenariu, bilanțul pandemiei ar putea genera 2,2 milioane de decese în Statele Unite și peste 500.000 de decese în Marea Britanie.

Potrivit primului scenariu care se referă la impactul coronavirusului „în lipsa oricăror modalități de control sau a schimbării spontane a comportamentelor”, opt din zece oameni ar fi infectați, iar bilantul riscă să ajungă la 510.000 de morți în Marea Britanie și la 2,2 milioane de morți în SUA.  Astfel, vârful epidemic va fi atins în mai-iunie pe teritoriul britanic și în iunie-iulie, în Statele Unite, arată studiul, potrivit ft.com.

Citeşte şi: Când va fi apogeul epidemiei de coronavirus

Aceste estimări pornesc de la ponderea spitalizărilor constatată în Italia. Cercetatorii sunt de părere că paturile pentru pacienții în stare critica vor fi epuizate în a doua săptămână a lunii aprilie. În vârful epidemic, pentru fiecare 30 de pacienți aflați în stare critică, doar unul va putea fi tratat corespunzător. Conform aceluiași model, vârfurile mortalității în SUA și Marea Britanie ar fi atinse în aproximativ trei luni.

Procesul producerii unui vaccin sau identificarea unor medicamente antivirale ar putea dura până la 18 luni, iar guvernele din SUA și Marea Britanie vor avea doar două opțiuni: o „strategie de atenuare”, în sensul reducerii numărului infecțiilor până când populația va dobândi imunitate sau restricții drastice pentru incetinirea epidemiei, indiferent de impactul economic și social.

Citeşte şi: Statistici: Tinerii adulți ar fi mai predispuși infectării cu coronavirus

Statele Unite si Marea Britanie au inceput prin masuri de atenuare a impactului epidemiei, incercand sa extinda capacitatile de tratare a persoanelor aflate in stare critica. Dar, chiar presupunând că vor fi tratați toți pacienții, cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra cred că strategia s-ar putea solda cu 250.000 de morți în Marea Britanie și 1,2 milioane de morți în SUA.

Ținând cont de resursele disponibile în SUA și Marea Britanie, experții sunt de părere că restrictiile sunt „singura strategie viabila” pentru moment.

„Nicio intervenție de sănătate publică cu efecte atât de perturbatoare asupra societății nu a mai fost încercată vreodata”, concluzionează studiul.

sursa foto – 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!