Papa Francisc nu le-a permis credincioșilor să-i sărute mâna VIDEO

De Oana Savin pe
Papa Francisc a refuzat să lase credincioșii să îi sărute inelul și a explicat că a făcut acest lucru de teama răspândirii microbilor în rândul pelerinilor.

Papa mi-a spus că nu a permis sărutul inelului la Loreto din motive de igienă. Nu pentru sine, ci pentru a evita contaminarea atunci când sunt cozi lungi de persoane. Lui, personal, îi place să îmbrățișeze oamenii”, a explicat directorul biroului de presă de la Vatican, citat de Agerpres.

Un montaj video al vizitei efectuate de Suveranul Pontif luni la sanctuarul din Loreto, în centrul Italiei, a devenit viral pe rețelele de socializare.

Acest incident a suscitat numeroase interpretări.

În imagini se poate vedea cum Papa îi respinge pe cei care, așezați la o coadă lungă după terminarea slujbei, încearcă să îi sărute inelul.

Suveranul Pontif își retrage mâna în mod precipitat, zâmbindu-le în continuare credincioșilor, pe care pare că ar vrea să îi expedieze cât mai repede. După aceea, Papa Francisc a mers să vadă mai mulți bolnavi care îl așteptau într-o altă aripă a sanctuarului.

Înaintea acestei secvenţe, înregistrarea video îl arată pe papă petrecând mai mult timp pentru a saluta zeci de călugări capucini, apoi măicuţe. Unii îi strâng mâna, alţii îl îmbrăţişează, câţiva îi sărută inelul pontifical.

Vizitatorilor li se recomandă, de către cei responsabili cu protocolul din echipa suveranului pontif, să nu stea în genunchi, un gest pe care papa Francisc, asemenea predecesorului său, Benedict al XVI-lea, nu îl apreciază.

Papa este adeptul relațiilor simple și directe cu credincioșii. El strânge sure de mâini în fiecare săptămână, nu respinge îmbrățișările și nici sărutul pe obraz.

Inelul aflat în centrul controverselor din această săptămână nu este ”inelul pescarului”, din argint placat cu aur, pe care Francisc l-a primit cu ocazia slujbei de întronizare şi care simbolizează puterea pontificală.

Este vorba despre un inel primit cu ocazia hirotonirii ca episcop în 1992 la Buenos Aires, dezvăluie publicaţia franceză La Croix, ”inelul pescar” aflându-se în custodia Secretariatului de Stat.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro