Din ce este făcută, de fapt, pâinea proaspătă din comerț. Atenționarea Administrației Naționale pentru Protecția Consumatorului

.

Produsele de panificație proaspete din magazine, cele care se se vând și calde uneori, direct scoase din cuptoare, se numără printre preferatele multora dintre noi. Nimic nu se compară cu gustul și textura unei chifle aburinde cu coajă crocantă și miez pufos sau a unei franzele proaspete. Dar câți dintre noi știu ce conțin aceste alimente, având în vedere că nu sunt etichetate așa cum sunt celelalte produse de pe rafturi?

ANPC vrea reguli noi pentru etichetarea produselor de panificație

Administrația Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a introdus noi reguli pentru etichetarea produselor de panificație și ia în calcul folosirea unor noi etichete detaliate pe care să fie menționate nu numai valoarea nutritivă, dar și aditivii folosiți în producție. Potrivit reprezentanților ANPC, recent a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor operatorilor economici din industria de panificaţie.

„Discuţiile s-au axat pe consilierea operatorilor economici din acest sector şi pe clarificarea modului de respectare a prevederilor legale aplicabile, în special Regulamentele UE nr. 1169/2011 şi nr. 1129/2011, referitoare la produsele de panificaţie şi patiserie comercializate”, a transmis ANPC, potrivit româniatv.net.

Una dintre teleme aduse în dicuție a fost etichetarea corectă a produselor conform Regulamentului 1169/2011, care impune furnizarea de informaţii clare despre ingrediente, alergeni şi valori nutriţionale; utilizarea aditivilor în conformitate cu Regulamentul 1129/2011, care stabileşte lista şi condiţiile de utilizare a acestora în produsele alimentare; creşterea transparenţei în relaţia cu consumatorii prin oferirea de informaţii complete şi verificabile despre produsele comercializate.

Citeşte şi: Cum a slăbit Dan Bittman 7 kg fără dietă. „La mine a funcționat! Mănânc cu pâine, mănânc de toate!”

Citeşte și: Câtă pâine poţi mânca pe zi ca să nu te îngraşi

Citeşte şi: Carmen Brumă, rețetă de chifle de post cu linte. „O pâine proteică foarte ușor de făcut și foarte gustoasă”

Uniunea Europeană a impus deja obligația de informare a consumatorilor prin etichetarea produsele alimentare ambalate cu denumirea alimentului, lista ingredientelor (inclusiv orice aditivi), informații privind alergenii, cantitatea anumitor ingrediente, marcarea datei (a se consuma de preferință înainte de/până la), țara de origine, dacă este necesară pentru claritate (de exemplu: produsele care afișează pe ambalaj drapelul țării sau repere geografice celebre), numele și adresa operatorului din sectorul alimentar stabilit în UE sau a importatorului, cantitatea netă, condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare, instrucțiunile de utilizare, dacă este necesar, nivelul alcoolului pentru băuturi (dacă este mai mare de 1,2 %) și declarația nutrițională.



Ce conține de fapt pâinea proaspătă din comerț în afară de făină, drojdie și apă

Pâinea din comerț conține făină, de diverse tipuri, într-o proporție de 26 și 78% din compoziție, dar și un amestec panificație într-o proporție cuprinsă între 7 și 69.4%.

 14% dintre produsele de panificație conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compoziție, 4% dintre ele au cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7% și tot 4% conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari din pâine, 50% au în compoziție E-uri:

– 8% din produse au în compoziție 4 E-uri;

– 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;

– 14% din produse au în compoziție 2 E-uri;

– 24% din produse au în compoziție 1 aditiv;

– 50% din produse nu au în compoziție E-uri.

În plus, 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300), 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200) și 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).

Foto – pixabay

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton