Cutremur puternic în România. A avut 5.3 magnitudine și s-a resimțit și în București

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 03 noiembrie 2022, 08:01

Un cutremur de 5.3 magnitudine s-a produs, joi dimineață, în zona seismică Vrancea, Buzău.

Seismul s-a produs la o adâncime de 147.5 kilometri, la ora 06:50:26. Cutremurul s-a produs la 74km E de Brașov, 76km NE de Ploiești, 116km V de Brăila, 118km V de Galați, 119km S de Bacău, 126km N de București, 151km NE de Pitești, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iași, potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP).

Pe lângă România, seismul s-a resimțit puternic și în Bulgaria, Moldova, Serbia și Ucraina.

Inițial, cutremurul fusese evaluat la magnitudinea de 5.5, ulterior fiind reviziut la 5.3.

Acesta este al doilea seism produs joi dimineață și cel mai puternic care a fost resimțit în ROmânia în ultimii doi ani. Primul a avut loc la ora 06:22:47 și a avut o magnitudine de 3.1, la adâncimea de 107.9 kilometri. Acest seism s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea.

Cutremur în România. Luna octombrie, zguduită de seisme

În luna octombrie mai multe seisme de mică intensitate s-au produs în zonele seismice Vrancea și Buzău.

Deși majoritatea nu au fost resimțite de populație, experții susțin că un nou val de cutremure ar prevesti un cutremur de o intensitate mai mare. În perioada 8-10 octombrie s-au produs opt cutremure de mică intensitate. Acestea au avut magnitudini cuprinse între 2.6 și 3.6, potrivit Institutului Național pentru Fizică a Pământului (INFP).

Potrivit experților, o serie de cutremure de mică intensitate, pot prevesti un seism devastator. Și asta din cauza faptului că o serie de cutremure mici nu are capacitatea de a elibera energiile de sub pământ, notează A1.ro.

Cutremurele de intensitate mică, numite seisme „tăcute”, durează o perioadă mai lungă de timp, până când este eliberată întreaga energie, fiind inofensive. Pe de altă parte, cutremurele mari au o durată de câteva zeci de secunde, însă pot fi devastatoare.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!