Raed Arafat: „E posibil să amânăm luarea măsurilor de relaxare de pe 15 mai”

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 28 aprilie 2020, 11:19

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat, luni, că totul fi diferit după data de 15 mai față de perioada de dinaintea pandemiei de coronavirus.

Până pe 15 mai, toți românii trebuie să respecte prevederile ordonanței de urgență. Altfel, există riscul ca data de relaxare a măsurilor să fie decalată.

„Măsurile de relaxare se vor lua treptat. Se iau câteva măsuri care sunt cu risc minimal, după care aștepți să vezi impactul lor. Apoi mai se mai iau noi măsuri și iarăși aștepți impactul lor. Dacă  impactul lor a fost mai mare decât s-a calculat inițial, este posibil să nu mai fie nevoie de luarea altor măsuri”, a declarat Arafat, pentru Antena 3, adăugând că toate vor fi măsuri compensatorii.

„Vor fi măsuri compensatorii – purtatul măștii e o măsură compensatorie. S-ar putea să nu mai poți să intri în mijlocul de transport în comun dacă nu ai nasul și figura acoperite. S-ar putea când te duci la locul de muncă să vezi că e un control stric la intrare. Dacă ai simptome nu vei fi lăsat să intri la locul de muncă. Sau nu vei putea intra într-un magazin. Vor fi deci măsuri care vor încerca să compenseze măsurile de relaxare care vor urma”, a mai spus acesta.

Citeşte şi: Cum se simte primul voluntar vaccinat împotriva coronavirusului

Legat de deschiderea magazinelor și a mall-urilor pe 15 mai, secretarul de stat a menționat că analizele care se fac în prezent pentru luarea unei măsuri în acest sens nu pot oferi această garanție.

„Acest lucru este imposibil de spus. Pentru că analizele care se fac ne vor duce cât mai aproape de data de 15 mai, când se ia decizia. Nu putem astăzi, când suntem încă în aprilie, să spunem că în 15 mai vor fi luate cutare măsuri. Sunt unele deziderate pe care nu vrem să le transformăm în speranțe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni și care depind foarte mult de continuarea respectării măsurilor care sunt impuse în perioada aceasta. Trebuie să așteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua. Dacă vedem că situația se înrăutățește s-ar putea să nu mai fie 15 mai. Măsuri pe care am vrut să le luăm, s-ar putea să nu le mai luăm”, a explicat Raed Arafat.

sursa foto – Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!