OMS: „Nu e exclus ca valurile epidemice de coronavirus să revină”

De Raluca Vițu, pe

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, avertizează că riscul revenirii la izolare este cât se poate de real în ţările care, în prezent, relaxează măsurile de distanţare socială.

Potrivit șefului OMS, relaxarea trebuie să fie făcută gradual, să se acorde atenţie riscului cazurilor importate, iar sistemul sanitar să fie bine pregătit pentru un posibil nou val epidemic.

Citește ediția de mai a revistei Unica. O găsești AICI. Un format nou, digital, accesibil gratuit din chioșcul online Ringier

„Riscul revenirii la un număr mare de cazuri există mai ales dacă ţările nu reuşesc să gestioneze cu mare atenţie tranziţia şi nu fac acest lucru printr-o abordare în etape”, a estimat Tedros Ghebreyesus.

OMS cere ca înaintea unei astfel de relaxări să se garanteze o gestionare adecvată a posibilelor noi cazuri de COVID-19 importate.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Coronavirusul va deveni sezonier. Românii se vor reîmbolnăvi anual cu Covid-19”

„Nu pot fi excluse viitoare valuri epidemice de coronavirus, dar în faţa acestei posibilităţi nu trebuie să răspândim panica, ci să ne pregătim, pentru că acum avem oportunitatea să aşezăm sistemele sanitare pe baze solide. Dacă am învăţat ceva din această criză este că investind acum (în sănătate – n.r.) vom putea să salvăm vieţi mai târziu. Istoria ne va judeca în funcţie de cum răspundem pandemiei şi de măsurile pe care le luăm”, a concluzionat Ghebreyesus, potrivit Agerpres.

În lume, numărul cazurilor de COVID-19 confirmate a depăşit 3,5 milioane, iar cel al deceselor a depășit 250.000.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro