Șase noi tipuri de coronavirus, descoperite de cercetători în lilieci

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 14 aprilie 2020, 18:00

Oamenii de știință au descoperit șase noi tipuri de coronavirus în liliecii din Myanmar, în sud-estul Asiei. Cu toate că fac parte din aceeași familie, aceste virusuri nu au o structură genetică apropiată de SARS-CoV-2, care a cauzat actuala pandemie.

Cercetătorii  bănuiesc că liliecii pot fi gazdă pentru mii de tipuri de coronavirus încă nedescoperite.

Descoperirea noilor virusuri a fost făcută cu prilejul unei cercetări asupra liliecilor din Myanmar, finanțate de guvern, cu scopul de a identifica bolile infecțioase cu potențial de a se transmite de la animal la om.

În timpul studiului, care s-a desfășurat între anii 2016 și 2018, cercetătorii au colectat sute de probe de salivă și excremente de la de 464 de lilieci, din 11 specii diferite. Secvențele genetice din aceste probe au fost comparate cu genomul coronavirusurilor cunoscute și astfel au fost descoperite noi tipuri de coronavirus la trei specii de lilieci dintre cele studiate: PREDICT-CoV-90, PREDICT-CoV-47 și PREDICT-CoV-82, PREDICT-CoV-92, PREDICT-CoV-93 și PREDICT-CoV-96.

Citeşte şi: Cum a luat coronavirusul o femeie aflată în izolare de trei săptămâni. N-a avut contact cu nimeni

Studiile urmează să fie continuate pentru a se stabili dacă aceste virusuri se pot transmite la alte specii de animale sau la om.

„Cele mai multe coronavirusuri nu prezintă risc pentru om, dar când descoperim astfel de boli în animale, la sursă, profităm de ocazie pentru a investiga o potențială amenințare. Supravegherea vigilentă, cercetarea și educația sunt cele mai bune instrumente pe care oamenii le au pentru prevenirea pandemiilor”, a declarat Suzan Murray, co-autor al studiului, director în cadrul programului Smithsonian Global Health, potrivit publicației Live Science.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!