LIVE UPDATE. Incendiu la spitalul Matei Balș din Capitală. Cinci oameni au murit

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 29 ianuarie 2021, 13:53
Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de vineri, 29 ianuarie, la spitalul Matei Balș din București, în jurul orei 5.

Echipajele ajunse la fața locului au găsit 3 persoane decedate, iar în scurt timp o altă persoană a murit. O a cincea persoană a fost descoperită, în cursul dimineții, carbonizată într-o baie a spitalului.

UPDATE ora 13,48 Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, condoleanţe familiilor victimelor incendiului de la Institutul „Matei Balş”, unde s-a deplasat la prânz, şi a subliniat că în acest caz trebuie rapid să fie trase concluzii şi găsite soluţii.

„O zi foarte tristă astăzi, cu tragedia care s-a întâmplat aici în această dimineaţă. Ce pot să spun este că îmi pare foarte rău. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici în saloane le doresc însănătoşire grabnică”, a spus şeful statului la Institutul „Matei Balş”.

„Trebuie rapid trase nişte concluzii şi venit cu soluţii”, a mai spus Iohannis.

UPDATE ora 13.37 Ce s-a auzit în primul apel la 112 făcut de la Institutul Matei Balș, după izbucnirea incendiului

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale informează că vineri dimineaţa au fost primite la 112 un număr de zece apeluri telefonice referitoare la incendiul produs la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Potrivit unei informări a STS, aceste apeluri s-au primit după cum urmează:

* 05:04:09 – apelul a durat 57 de secunde, persoana care a sunat nu a comunicat informaţii, se auzea doar zgomot de fond. Operator 112 STS a reapelat numărul de la care s-a iniţiat apelul la ora 05:05:07, persoana anunţând că este un incendiu la Spitalul ”Matei Balş”;

* 05:04:28 – în paralel, un alt operator 112 STS a preluat un alt apel efectuat de către o femeie care a semnalat incendiul şi cerea ajutor;

Ulterior, conform STS, au mai fost înregistrate apeluri referitoare la incendiu la următoarele ore:

* 05:06:37
* 05:06:40
* 05:09:05
* 05:09:06
* 05:13:41
* 05:18:51
* 06:06:49

„Apelurile au fost procesate, indexate şi transferate către toate agenţiile specializate de intervenţie (ISU-SMURD, Serviciul de Ambulanţă, Poliţie, Jandarmerie), conform metodologiei”, precizează Biroul de presă al STS.

UPDATE ora 12.10 Mărturia pacientului care a sunat la 112, după ce a sărit pe geam pentru a-și salva viața

Antena 3 a prezentat în exclusivitate mărturia pacientului de la Matei Balș care a sunat la 112 pentru a anunța incendiul.

”Au făcut explozie niște tuburi de oxigen… Dacă îl atingi cu grăsime face explozie. Ăla trebuie pus în cameră separată. Eu eram în salonul 66, la parter, dar noroc că nu am fost așa aproape. Eu am dat telefon la pompieri și am sărit pe balcon, pentru că era fum acolo ca la balamuc. Era fum cât cuprinde, cât 10 locomotive cu abur!

Și pompierii s-au mișcat încet, am și țipat la ei, bagă furtunul! Se uitau la furtunul ăla. Bagă măi, vino cu un stingător, ce stai să te uiți?

Eu am sărit pe geam, pe balcon! Acum sunt bine, mulțumesc!”, a declarat pacientul.

UPDATE ora 11.59 Imagini dramatice de la tragedia produsă vineri dimineață la Institutul “Matei Balș” din Capitală au fost publicate pe rețelele de socializare.

Jurnalistul Pro TV Alex Dima a primit o fotografie tulburătoare de la acest incendiu, în urma căruia 5 oameni au murit.

În fotografie se vede cum un om este transportat de pompieri și cadre medicale într-un cearșaf.

”Groaznic. Am primit această imagine în care se vede cum pompierii și cadrele medicale scot un pacient cu cearșaful.” – spune jurnalistul pe pagina sa de Facebook.

UPDATE ora 11.38 Un al cincilea pacient a fost găsit carbonizat într-o baie în pavilionul Instititului Matei Balş în care patru saloane au fost afectate vineri dimineaţă de un incendiu.

”Din păcate vă confirm că în urma incendiului de la Matei Balş este vorba despre cinci victime. Transmit condoleanţe familiilor”, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode la Digi 24.

UPDATE ora 11.34 Fiica unei paciente de la Matei Balș spune că a dus o aerotermă cu acceptul reprezentanților spitalului: Mama mi-a spus că îi e frig!

Mihaela Tănase, fiica unei paciente internate la Institutul Matei Balș, a declarat că în urmă cu o săptămână a adus în salonul mamei sale o aerotermă, potrivit Antena 3.

”Am rugat personalul medical să îi duc o aerotermă. I-am dus o aerotermă săptămâna trecută, miercuri. Era frig”, a spus Mihaela Tănase.

Femeia era internată în pavilionul cinci, la etajul 3 al clădiri care a luat foc în această dimineață. ”Mama mi-a spus că îi este frig”, acuză femeia.

UPDATE ora 11.32 Procurorii au întocmit un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Cadre medicale au fost aduse la audieri

UPDATE ora 11:19 Vlad Voiculescu: ”Nu am informații că în clădire ar fi fost alte surse de încălzire”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a comentat la Digi 24 informația apărută pe surse potrivit căreia incendiul ar fi plecat de un reșou aflat în unul dintre saloane.

„Nu am informații că în clădirea respectivă ar fi fost alte surse de încălzire… Repet, nu am informații că în acea clădire ar fi fost nevoie de o sursă suplimentară de încălzire. Știm însă că spitalul a fost afectat de problemele termice din Capitală”, a declarat ministrul Sănătății.

UPDATE ora 11.15 Starea pacienților transferați la Spitalul Floreasca:

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, a declarat vineri că 7 pacienţi au fost transferaţi în urma incendiului de la Institutul ”Matei Balş”. Unul dintre aceştia a decedat, fiind cea de a patra victimă. Alţi doi pacienţi sunt la Secţia de Chirurgie plastică, pentru că au arsuri pe 20%, respectiv 15% din suprafaţa corpului, anunță News.ro.

UPDATE ora 11.12 Starea pacienților de la Spitalul Marius Nasta:

Patru pacienţi – două femei şi doi bărbaţi -, cu vârste între 62 şi 89 de ani, internaţi la Institutul „Matei Balş”, au fost aduşi la Institutul „Marius Nasta”, doi dintre ei fiind în stare severă, a declarat managerul instituţiei medicale, Beatrice Mahler.

UPDATE ora 11.10 Situația pacienților transferați la Spitalul Witting:

Patru pacienţi au fost transferaţi în această dimineaţă la Spitalul Nr. 1 CF Witting, în urma incendiului de la Institutul „Matei Balş”. Dintre aceştia, doi pacienţi cu forme medii COVID-19 sunt stabili, iar o pacientă în stare gravă a fost transferată la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar.

O altă pacientă, sosită la Spitalul Witting în stare agravată, a fost stabilizată şi rămâne în îngrijire, anunță Agerpres.

UPDATE 10:11 Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu: În momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a oferit, la Digi 24, detalii despre producerea incendiului de la Institutul Matei Balș, în urma căruia patru persoane și-au pierdut viața. Astfel, se pare că instalațiile antiincendiu ale pavilionului au funcționat și au deconectat automat sursele de oxigen și electricitate.

„Știu că acel pavilion la care s-a produs incendiul este recent renovat și era renovat după toate standardele cerute. Din informațiile pe care le-am primit la fața locului, în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, instalațiile antiincendiu au funcționat. În momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții. Am înțeles că în urma renovării pavilionului toate sistemele au fost schimbate și că erau după standardele cerute”, a declarat Traian Berbeceanu vineri, la Digi24.

UPDATE ora 10:07 Patru pacienţi – două femei şi doi bărbaţi -, cu vârste între 62 şi 89 de ani, internaţi la Institutul „Matei Balş”, au fost aduşi la Institutul „Marius Nasta”, doi dintre ei fiind în stare severă, a declarat managerul instituţiei medicale, Beatrice Mahler.

UPDATE ora 10:05 Ministerul Sănătăţii informează că 53 de pacienţi de la Institutul „Matei Balş” au fost transferaţi la alte unităţi medicale din Capitală, în urma incendiului de vineri dimineaţa.

Conform MS, au fost transferaţi:

* 11 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti;

* 5 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti;

* 6 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias”;

* 4 pacienţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”;

* 5 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”;

* 3 pacienţi la Spitalul Militar Central-ROL 2

* 4 pacienţi la Spitalul „Witting”;

* 4 pacienţi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;

* 1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”;

* 3 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”;

* 7 pacienţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca

Conform informaţiilor primite de MS, unul dintre pacienţii ajunşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare şi care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea şi arsuri pe 20% din suprafaţa corporală.

UPDATE ora 10:03 Aparținătorii pacienților mutați de la Institutul Matei Balș la alte spitale pot folosi două linii telefonice pentru a afla detalii despre starea acestora. Cele două numere disponibile pentru aparţinători sunt: 021.2069398 şi 021.2648515.

UPDATE ora 09:36 Ce au găsit pompierii când au ajuns la Institutul „Matei Balș” pentru a stinge incendiul

UPDATE ora 09:23 Toni Grecu de la Divertis, transferat în alt spital după incendiul de la „Matei Balș”. Cum se simte artistul

UPDATE ora 09:10 Raed Arafat, detalii despre incendiul de la Institutul „Matei Balș” din București: „Nu era secție de Terapie Intensivă”

Incendiul a avut loc într-un corp al spitalului care data din 1953, însă fusese renovat recent. Patru saloane au fost afectate, iar peste 40 de pacienți au fost evacuați și transferați la alte spitale din București – Floreasca, Universitar, Pantelimon.

Momentan nu se știe care a fost cauza incendiului, însă saloanele care au ars erau saloane pentru bolnavii Covid-19, unde pacienții erau conectați la aparate de oxigen.

Conform Libertatea.ro, întrebat în ce stare se aflau cei patru pacienți care au decedat, dr. Adrian Streinu-Cercel a declarat că aceștia erau în „stare medie spre gravă” și că aveau mască de oxigen.

Foto – Vlad Chirea/Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!