Belgia, prima țară din lume cu un ministru transgender

De Adelina Duinea, pe

După aproape 2 ani fără un guvern complet, Belgia are o nouă coaliție la guvernare. Prin numirea Petrei De Sutter vice prim-ministru, Belgia a devenit prima țară din lume cu un ministru transgender.

Petra este membră a Parlamentului European încă din luna iulie a anului 2019. Guvernul belgian nu a mai fost complet din decembrie 2018, după destrămarea unei colații a patru grupări politice.

Între alegerile federale din 2019 și luna martie a anului acesta, Belgia a fost guvernată de o grupare administrativă interimară, condusă de prima femeie prim-ministru din țară, Sophie Wilmes. Acum, Sophie este prima femeie devenită ministru de Externe în Belgia.

Belgia, prima țară din lume cu un ministru transgender

Belgia, prima țară din lume cu un ministru transgender

Petra de Sutter predă ginecologie în cadrul Universității Ghent. Politiciana este specializată în fertilitate și susține drepturile privind reproducerea, precum și drepturile persoanelor transgender.

„Aveam 40 de ani când am decis să devin femeia care întotdeauna fusesem. Din pricina acestei decizii am pierdut colegi, oameni pe care îi cunoșteam și chiar prieteni”, mărturisea De Sutter, potrivit CNN.

„Nu toată lumea beneficiază de norocul meu. Am fost acceptată la locul de muncă, de către partener și am fost iubită. De fapt, foarte puțini dintre cei aflați în situația mea au acest noroc”, mai spune.

„De aceea am simțit nevoia să fac ceva pentru cei care nu au norocul meu. Am un simț puternic al dreptății și mi se pare nedrept ca oamenii să sufere din cauza a cine își doresc să fie”, a adăugat.

„Sunt incredibil de recunoscătoare pentru încrederea primită din partea partidului din care fac parte”, a spus De Sutter, după ce a fost numită vice prim-ministru.

„Acum, cu acest guvern, pot face ceea ce este necesar pentru a relansa țara și pentru a lucra la un nou viitor dedicat tuturor belgienilor”, a mai spus.

Marie Cau a devenit primul politician transgender din Franța când a fost ales primar al Tilloy-lez-Marchiennes, la începutul anului acesta.

Primul politician transgender din Italia a fost Gianmarco Negri, ales anul trecut primar al orașului Tromello.

Foto: Profimediaimages.ro

Citește și:

Lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Ce măsuri se impun la intrarea în România

Kassandra Rotariu, tânăra care a suferit 49 de operații până la 15 ani, aleasă șefa clasei într-un liceu de top

Cerere în căsătorie ruinată de un biciclist! În cine a intrat tânărul înainte de a fi aruncat de pe propria bicicletă?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!