De la 1 iulie se modifică prețul gazelor. Anunțul Ministrului Economiei

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 26 iunie 2020, 14:44

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că se vor lua măsuri care să permită liberalizarea pieţei gazelor naturale de la 1 iulie.  Virgil Popescu spune că se aşteaptă la o scădere a preţurilor cu 10-15%.

„Am luat aceste măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieţei gazelor naturale. Sunt convins că această liberalizare va duce la o scădere cu un procent între 10-15% şi mă aştept ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii iulie, cel mai târziu la începutul lunii august, acest lucru să se vadă şi în facturile cetăţenilor”, a declarat Virgil Popescu, potrivit digi24.ro.

Citeşte și: S-a descoperit o rezerva uriaşă de gaze ce ne-ar putea scăpa de ruşi

El a menţionat că de la 1 iulie va exista o piaţă liberă de gaze naturale şi că prin modificările aduse la Legea energiei electrice şi a gazelor naturale au fost ridicate „ultimele bariere” în calea liberalizării.

Citește gratuit ediția de iulie a revistei Unica. O găsești AICI

„Începând cu data de 1 iunie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a pus la punct un program de vânzare pe piaţa centralizată a gazelor de către cei doi mari producători. Acest program se numeşte generic ‘gas program release’. Prin acest program, practic, o cantitate pe care noi am stabilit-o astăzi în lege, de 40% din producţia totală a celor doi producători – din care se scade consumul tehnologic şi consumul propriu -, va fi ofertată la un preţ aliniat la preţul european, la preţ de referinţă al bursei de la Viena. De acolo se pleacă licitaţia. Au fost deja tranzacţionări făcute la un preţ de 30 de lei, de 40 de lei, de 50 de lei, în plină iarnă, un preţ care este cu cel puţin 30% mai mic decât preţul reglementat de acum”, a mai spus Popescu.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!